Европейският потребител не се чувства в безопасност в интернет

Средно 39% от потребителите изпитват съмнение дали са в безопасност, когато пазаруват по Интернет. В България 27% от потребителите смятат, че не са в безопасност и затова не поемат рискове.
42 на сто от европейците пък не извършват никакви финансови транзакции по интернет, в България тази цифра е 66%.
Статистиката съобщиха еврокомисарят по въпросите на информационното общество и медиите Вивиан Рединг и еврокомисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева, които представиха еYou Guide – онлайн наръчник с практически съвети за потребители.
Наръчникът третира голяма част о правата на потребителите. Той насочва вниманието към области, в които политиката на защита на потребителите трябва да бъде засилена. В него място са намерили въпроси и оплаквания на гражданите на Европейския съюз.
На събитието стана ясно, че около 50% от европейските домакинства имат достъп до широколентов интернет. У нас те са само 21%.
Едва 7% от хората, които имат широколентов интернет, пазаруват през интернет извън страната си. Това е свързано с липсата на доверие, обясни Вивиан Рединг.
Рединг съобщи още, че Европейската комисия (ЕК) ще бъде спомоществовател на инициатива за европейска система за щемпели и знаци за доверие заради липсата на такова от страна на потребителите.
Официалното откриване наеYou Guideще се състои на 5 май в Страсбург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *