Европейският съвет за системен риск набира експерти по финанси

Европейският съвет за системен риск (ЕССР) стартира процедура по подбор на членове на Научния консултативен съвет (НКС).

ЕБСР е европейски орган, отговорен за макропрутенциалния надзор върху финансовата система. Целта на органът е да работи за превенцията и минимализирането на системните рискове за финансовата стабилност в Европейския съюз.

12 експерти ще бъдат наети, за да предоставят консултации и сътрудничество на ЕССР. Задълженията им ще бъдат:

– принос за подобряване на аналитичните методологии за откриване на рискове и оценяване на потенциалното им въздействие
– принос при проектирането и планирането на ефективни макропруденциални инструменти, подобряване на настоящите модели и инструменти и предлагане на нови и допълнителни аналитични модели и инструменти
– консултативна дейност, включваща отворен, независим и аналитичен преглед на макропруденциалните стратегии и операционните рамки.

НКС предоставя съвети и подпомага работата на ЕССР по искане на председателя на органа. Членовете му обичайно провеждат срещи веднъж на три месеца в Европейската централна банка във Франкфурт.

Изисквания: Членовете се избират на базата на техните общи компетенции и богат опит в академичните сфери и други сектори, като например малки и средни предприятия, профсъюзи, използване или предлагане на финансови услуги. От тях се изисква задълбочена експертиза в сферата на финансите и общи познания върху системните рискове в рамките на Европейския съюз.

Повече информация за позицията на уебстраницата на EUR-Lex.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *