Европейският съюз и българското предизвикателство

Сред всеобщото безразличие се заражда сериозна криза между Европейския съюз и една от нейните членки – България, най-бедната страна от ЕС, пишебившият френски премиер Доминик дьо Вилпен във в. „Трибюн“. Той е в Международния консултативен борд за България. Статията е озаглавена „Европейският съюз и българското предизвикателство“.

Заради предизвикателствата на корупцията напредъкът остава прекалено бавен, а Европейската комисия, която следи присъединителната програма на България, изрази безпокойството си още през юли 2008 г., като дори замрази част от европейските фондове за страната. ЕС не може да си позволи риска от сериозна криза както за България, така и за самия него, отбелязва авторът, според когото спешно се налага да бъде намерен задоволителен отговор, основаващ се на ясна диагноза.

Именно това си е поставил за цел Международният консултативен борд за България, в който участват известни европейски независими личности и който представи на българското правителство доклад, съдържащ анализ и оценка на членството на България в ЕС. Според Доминик дьо Вилпен българските усилия все още не са на висотата на предизвикателствата, като от 2007 г. реформите не успяват да преодолеят слабостите на отделните администрации и на съдебната система. Той припомня множеството скандали и трудностите, срещани от правосъдието при преследването на заподозрените. Съществува огромна необходимост от адекватно преструктуриране на администрацията и съдебната власт, за да се гарантира независимост и ефикасност, да се реабилитира обществената власт, както и да има по-добра координация между правосъдието и полицията, изтъква френският политик.

Един национален пакт за нулева толерантност спрямо корупцията би мобилизирал енергията и начините за борба с нея под управлението на независима агенция. Необходим е обрат в манталитетите след десетилетия на диктатура и незавършен преход към демокрация, отбелязва той, като подчертава, че всяка оценка за състоянието на правовата държава в България не може да подмине икономическата, културната и социалната действителност. А времето според него е ключов фактор за това.

Слабостите на българската държава бяха известни при решението за присъединяването на страната към ЕС, в което определящи бяха стратегическите и енергийните залози, продължава публикацията. Единственият начин според Вилпен е ЕС да помага за промените, без да се забравя, че на старите страни членки са били нужни понякога десетилетия, за да ги осъществят. Трябва да се преосмислят механизмите на сътрудничество, единствено това ще даде гаранции на ЕС за собственото й бъдеще, като едновременно с това на България ще бъде даден шанс да се заеме със своето собствено бъдеще. Успешната интеграция на България обуславя всяко ново разширяване и ще бъде пример за способността на Европа да прехвърли нов етап от своята история, заключава Доминик дьо Вилпен.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *