Европейски конгрес по роботизирана хирургия ще се проведе за първи път в България

В конгреса в София ще се включат най-големите специалисти в гинекологичната хирургия и топ технологични компании за роботизирана апаратура и иновации, подчерта чл. кор. проф. д-р Григор Горчев (в средата), президент на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия (фото: M3 Communications)

Европейски конгрес по роботизирана хирургия ще се проведе за първи път в България. SERGS 2019 под мотото „Отвъд границите” събира елита от професионалисти в най-високотехнологичното лечение в света от 26 до 28 септември 2019 г. под егидата на лидера в роботизираната хирургия в България – Медицинския университет в Плевен (МУ–Плевен).

България спечели домакинството за този международен форум преди 4 години след много сериозна селекция в Париж. В конгреса ще се включат най-големите специалисти в гинекологичната хирургия и топ технологични компании за роботизирана апаратура и иновации, подчерта чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, президент на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Уникална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо е един от акцентите на предстоящия XI конгрес. Демонстрацията ще се реализира от МУ–Плевен с обучителна цел по европейски проект, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и Европейския фонд за регионално развитие.

Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат от високотехнологичната Университетска болница „Света Марина” – Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на иновативната „хайфу” технология от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Форумът ще се състои в рамките на три дни в аудиториите на СУ „Климент Охридски”. Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина. Събитието ще уважат създателите на роботизираната хирургия в света.

За първи път в европейския форум по роботика ще участва т.нар. Световен отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади” в научната програма. Лекции за своя опит и бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *