Европейски столици се обединяват за развитие на „кръговата икономика“

Градовете Амстердам, Копенхаген и Лондон стартираха съвместна инициатива, в рамките на която ще работят заедно по пилотни проекти за развитие на т. нар. кръгова икономика. Целта е да се ограничат нивата на отпадъците, като същевременно се оползотворяват максимално добре наличните ресурси. Организации от трита града ще работят заедно за споделяне информация от редица пилотни проекти.

Първоначално партньорството предвижда агенции от трите града да разработят заедно проект за подобряване на улавянето на пластмасови отпадъци. Надеждата за бъдещето е, че съвместната работа ще се разгърне и ще обхване и други проекти за кръгова икономика от други европейски столици, които имат интерес да се присъединят.

„Лондон, Амстердам и Копенхаген са в челните редици на развитието на кръговата икономика и това партньорство ще спомогне за развитието на устойчиви проекти, които да подпомогнат зелената икономика в столицата ни“, коментира Матю Пенчарз, заместник-кмет на Лондон по околната среда и енергетиката. Партньорството ще стъпи върху вече съществуващия опит на Амстердам като град на кръговата икономика, посочи пък Абделухеб Чохо, зам.-кметът на Амстердам, отговорен за устойчивостта на знаковия град. Днес пред градските власти стои задачата да накарат обществото да преосмисли начина си на живот в тези гъсто населени общности, посочи пък Мортен Кабел, зам.-кмет, отговорен за техническите и екологичните дейности, в Копенхаген. „Устойчивостта и зелената икономика са ключови думи за еволюцията в Копенхаген и аз съм сигурен, че сътрудничеството с Лондон и Амстердам ще бъде гаранция за напредъка на кръговата икономика”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *