Европейски фирми търсят у нас IT специалисти, математици, готвачи и камериерки

Европейски работодатели ще търсят у нас корабни инженери, IT специалисти, приложни математици, както и готвачи, камериерки, бармани и сервитьори за предстоящия зимен сезон. Това ще се случи в рамките на борсата Европейски ден на труда, която ще се проведе в петък в Бургас. Борсата е традиционна и се организира от Агенцията по заетостта, като член на европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС. Тази година специални оферти ще има за младежите до 29 години, като те ще могат да се пробват в сферата на туризма в Италия, или като ай ти специалисти в Холандия.
Работодатели и трудови посредници от Австрия, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Чехия, Словения, Полша и България ще търсят кадри в сферата на туризма, но също така ел. техници, мотокаристи, заварчици, научни работници, берачи на ябълки и круши, работници за изработка на новогодишна украса. Само в Австрия работните места в хотели и ресторанти са близо 250, а заплащането е доста атрактивно, разказа пред Дарик Славка Радева, началник на отдел в Агенцията по заетостта.
Заплащането варира между 1300 евро нетна заплата за камериерка в Австрия и достига до 2600 евро нетна заплата за главен готвач. Радева каза, че естествено, по-високо възнаграждение получават висококвалифицирани кадри като IT специалисти, които могат да получават 4000-4500 евро заплата. За хората, които искат да останат на работа в България, ще има оферта от български работодател, представител на международна компания. “Търсят българи, говорещи различни чужди езици – английски, френски, немски. това са кол центрове за техническа и IT подкрепа на клиенти“, каза Радева.
Важно условие за кандидатите е да владеят съответния език и да подготвят нужните документи на изисквания от работодателя език, както и да се настроят за интервю, след като бъдат подбрани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *