Европейците изоставят стационарните телефони

Почти всяко пето домакинство в Европейския съюз е преминало на безжични комуникации, „срязвайки“ своите стационарни кабели.

Тази 20-процентна категория от потребители използвай само мобилни телефони, открива проучване на статистическия офис на ЕС. През миналата година 18% от домакинствата са имали достъп до мобилен телефон само като абонаменти за безжични апарати, посочват от Eurostat, предава Technews.bg.

Всеки 8 на 100 жители през 1996 година са имали мобилен телефон, а през 2005 този брой е станал 95 на 100.

Данните обхващат всички страни членки на ЕС. Проучването разкрива тенденция броят на домакинствата, разчитащи само на мобилен телефон, да бъде по-висок в новите членове на съюза от Централна и Източна Европа – 42% в Чехия, в сравнение с 11% в Германия.

Бившите социалистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, имат много по-слабо развита инфраструктура на стационарните кабели, отколкото страните от Западна Европа, което води и до тези резултати.

Но във Финландия например, домът на мобилния гигант Nokia, 47% от домакинствата разполагат само с мобилни телефони и нямат фиксирани линии. Напълно противоположна е ситуацията в Швеция, където се намира седалището на Ericsson.

Там няма домакинства, които да разчитат само на мобилната телефония. Проучването показва още и, че проникването на фиксираната телефония се е увеличило само на 48 на 100 жители през 2005 година от 44 на 100 през 1996.

Люксембург е държавата с най-висок брой на мобилни абонаменти на 100 души – 158, следвана от Литва със 127 и Италия със 122. На последно място е България с 80 абонамента на 100 души.

Кипърците са най-приказливите граждани на Европа с мобилен телефон, като всеки абонат говори средно по шест минути на ден. По този показател най-ниско са Полша с 1.3 минути на ден за един абонат и Германия с 1.6 минути

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *