„Европол“: Има нова джихадистка заплаха

Ден след като френската полиция ликвидира в Тулуза доморасъл екстремист, който бе убил седем души, директорът на „Европол“ Роб Уейнрайт каза: „Това е различен вид джихадистка заплаха, която възниква и се засилва. Тя е много по-децентрализирана и по-трудна за проследяване“.
По думите му противодействието срещу отделни лица, които действат извън терористични мрежи, изисква по-интелигентни средства при наблюдаването на интернет, по-добро разузнаване и международно сътрудничество в борбата с тероризма.
Служител от британските служби за сигурност каза за АП, че ключът за справяне с този тип индивидуален терор е да се установи дали хората само имат екстремистко мислене, или наистина ще преминат към насилие.  „Ние предпочитаме термина самомотивиран вълк единак“, каза служителят, пожелал анонимност. Според него има множество хора от първия вид и повечето от тях никога няма да предприемат каквото и да било. „Трябва да имаш информация, която да сочи, че те се канят да направят нещо. За съжаление полицията пренебрегва това“, каза източникът от британските правоохранителни служби.
Уейнрайт призна, че има известни граници в действията на службите и даде пример, че върху интернет не може да бъде установен полицейски надзор.
За екстремиста от Тулуза Мохамед Мера шефът на „Европол“ каза, че той няма качествата на познатите досега терористи и е бил раздвоен между желанието да убие още хора и да разгласи деянията си чрез тяхното филмиране, за да се изтъкне.
В интервюто Роб Уейнрайт посочи, че въпреки допуснатите грешки Мера е успял да нанесе много злини. „Той действаше в унисон с тактиката на „Ал Кайда“ и въпреки че не беше много координиран, със сигурност е бил вдъхновен от „Ал Каида“, каза Уейнрайт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *