Европроекти препъват малките общини

Около половината от общините в България, които са предимно селски, са изправени пред дилемата да изгубят милиони левове от еврофинансиране или да добият облик като след бомбардировка. За това алармираха кметове по време на среща с представители на оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони към аграрното министерство.
Заради феодализацията на еврозвената и липсата на синхрон между тях общините, които печелят проекти за ремонт на вътрешни улици, трябва да подпишат декларация, че 5 г. след асфалтирането им няма да ги разкопават. Финансирането по тази мярка е между 10 000 и 1 млн. евро за община.
Така възниква парадоксът проектите по програмата за селските райони да се изпълнят преди тези по „Околна среда“, които предвиждат изграждане или рехабилитация на водопроводи и канализация. Причината е в замразеното договаряне от ЕК.
Общините били посъветвани от управляващите органи на програмите сами да си направят график и да кандидатстват за ремонт, едва след като изпълнят проектите си за ВиК. Кметове реагираха, че това означава да участват за следващия програмен период – след 2013 г. Така няколко години улиците на града или селото ще стоят осеяни с дупките от ремонта. Проблемът е бил поставен още миналата година пред вицепремиера Меглена Плугчиева. Кметовете са поискали да се осигури кръстосано финансиране за мерки, които имат логична последователност във времето, но до днес решение няма.
„Общините бързат да кандидатстват по мярката за ремонт на пътищата към Програмата за развитие на селските райони, защото интересът е голям и парите ще свършат“, обясни изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Като пример тя даде оперативна програма „Регионално развитие“ и мярката за ремонт на общински пътища. Там ресурсът бил за 120 млн. лв, а подадените проекти са за 240 млн. лв. и сумите вече са изчерпани.
–––
ДИЛЕМА
„Най-вероятно ще се наложи да се лишим от един от двата проекта, ако проблемът с липсата на синхрон не се реши“, бе категорична Боряна Замфирова, главен експерт по управление на проекти в Лом. Според нея в момента всички входове и изходи на града са разкопани заради различни проекти. Когато получат пари и за ремонт на вътрешните улици, ще разкопаят и тях. Гражданите вече изтърпели ремонта на 17 улици в Лом по САПАРД. „Едва ли ще са толкова търпеливи, ако общината започне да копае и заради проекти по ОП „Околна среда“, допълни Замфирова.

в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *