„Евростат“: Бум на заплатите в Централна и Източна Европа

Силният икономически растеж, в съчетание с увеличаващия се недостиг на работна ръка, е довел до повишаване на заплатите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данните на статистическата служба на ЕС „Евростат“, цитирани от БТА.

Заплащането в новоприетите страни членки на ЕС се е повишило с до 30% през третото тримесечие, което породи опасения за конкурентоспособността на региона и страхове от прегряване на икономиките на страните от ЦИЕ.

Повишаването на заплатите се дължи на големия брой квалифицирани работници от ЦИЕ, напуснали страните си за по-добре платена работа в западните държави, както и на липсата на гъвкавост на пазара на труда, която прави трудно намирането на персонал в някои страни от региона.

Цената на труда започна да се повишава и в България и Румъния, които последни се присъединиха към ЕС през януари тази година.

Увеличението на заплатите в България изпревари по темпо икономическия растеж с над 6% през последните три години, а през третото тримесечие трудовото възнаграждение се повиши с 16,3%.

Междувремeнно цената на труда в Румъния отчете скок от 23,2% на фона на непрестанното ускоряване на икономическия растеж през последните години.

Според прогнозите тази и следващата година растежът на румънската икономика ще достигне 5%.

Най-голямо увеличение на номиналното почасово заплащане в ЕС бе отчетено в трите Балтийски държави. През третото тримесечие заплатите в Латвия са нараснали с 30%, докато в Естония и Литва са се повишили с близо 20%.

Сред 13-те страни членки на еврозоната цената на труда се е увеличила средно с 2,5%, като най-слабото повишение – 0,9%, е било отчетено в Германия, най-голямата европейска икономика.

Така този икономически показател в Германия доведе до задържане на средния растеж на заплатите в еврозоната.

Трудовото възнаграждение в Полша, най-голямата икономика в Централна Европа, се е увеличило с 11,9% през третото тримесечие.

Това се дължи на прилива на чуждестранни инвестиции в новите страни членки на ЕС след подписването на договорите им за членство през май 2004 г. Въпреки всичко заплатите дори и в най-напредналите държави от ЦИЕ все още представляват малка част от трудовото възнаграждение в Западна Европа.

Евтината висококвалифицирана работна ръка в страните от ЦИЕ се смята от анализаторите за един от основните фактори, привличащи чуждестранни инвестиции, които миналата година са били общо над 30 млрд. евро.

Освен че представляват заплаха от инфлация и потенциални повишения на лихвените проценти, данните за почасовото заплащане в страните от ЦИЕ подхранват и опасенията, че инвеститорите ще потърсят по-евтини дестинации за инвестиции още по-далеч на Изток. Те включват Украйна, а също така Китай и Индия.

Евродепутатите приеха на второ четене бюджета на ЕС за 2008 г., с което приключи годишната процедура по приемането на бюджета, информира БГНЕС.

Парламентът гласува 120 млрд. евро, което се равнява на 0,96% от брутния национален доход (БНД) на ЕС и е с 5,7% повече в сравнение с миналата година.

Депутатите гласуваха сателитната система „Галилео“ и Европейския технологичен институт да бъдат финансирани от Общността. Общата сума предвидена за двата проекта е 3,7 млрд. евро до 2013 г.

За Общата външна политика и политика на сигурност ще бъдат отделени общо 285 млн. евро от бюджета на ЕС, което представлява увеличение от 125 млн. евро в сравнение с 2007 г.

Парламентът подкрепи двойно увеличение на бюджета на европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (FRONTEX). Така сумата, отпусната за агенцията в бюджета, е 70 млн. евро.

В бюджета за 2008 г. за първи път в историята на ЕС ще бъде отделена най-голяма сума за финансиране на растежа и създаването на нови работни места, а не както обикновено – за земеделие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *