Евросъюзът пилее по 22 млн. тона храни годишно, 80% може да не бъдат изхвърляни

Европейският съюз пилее по 22 милиона тона храни на година, съобщи агенция Ройтерс като цитира анализ, извършен съвместно сЕвропейската комисия.

Изследването е показало, че близо 80% от това пропиляване на храни може да бъде избегнато.

Анализът, публикуван в научното сп. „Environmental Research Letters“, събира данните от шест държави от Европейския съюз – Великобритания, Румъния, Германия, Дания, Финландия и Холандия.

Великобритания е първенец, като според експертите на всеки британец дневно се падат изхвърлени храни в количества, равняващи се на консерва боб. Румъния пилее най-малко храни, като там количествата се равняват приблизително на една ябълка на човек дневно.

Според учените възпитаването на хората как да пазаруват по-внимателно и как да планират потреблението си може да помогне да не се изхвърля толкова много храна и същевременно да се намалят сметките за нея.

„В някои отношения е добре, че това пилеене може да бъде избегнато. Това означава, че можем да направим нещо“, коментира Дейви Ванам от изследователския център на Европейската комисия, който ръководи научния проект.

Той обясни, че голяма част от тези храни са все още добри за консумация, но се изхвърлят само заради датите, указани върху опаковките. Най-често се изхвърлят зеленчуци, плодове и зърнени храни, отчасти защото те са с по-кратък срок на годност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *