Еврото загуби скорост, австралийският долар продължава да расте

Евро/долар се търгува на 1.2280, оттегляйки се по този начин от 3-седмичния връх в близост до 1.24. Добра подкрепа е 1.2216, което е 50% корекция на повишението от 24 до 27 юли.
Данните в понеделник увеличиха неотложността от действия на ЕЦБ, за да се подобрят настроенията в еврозоната, които се намират на най-ниски нива за последните 3 години. В същото време европейската икономика все повече се срива, а бизнесът е станал още по-песимистично настроен.
Кросът евро/йена се разменя за 96.03 при десетдневен връх в петък от 97.33. Евро/австралийски долар потъна до рекордно дъно от 1.1646.
Австралийският долар и останалите високорискови валути са сред най-добре представящите се през последните дни благодарение на очакванията, че ЕЦБ и Фед ще осигурят нови стимули за икономиките си. Това би бетонирало статуса на еврото и долара като финансиращи валути. Австралийският долар напредна до 1.0526 срещу зелените пари. Двойката се намира близо до горния край на възходящ ценови канал от началото на юни.
Пазарите ще следят днес и за разпределението на валутните резерви на Швейцарската национална банка при слухове, че тя напоследък купува австралийски долари.
Резултатът от срещата на Фед ще стане ясен в сряда, а този от срещата на ЕЦБ в четвъртък. Това води в момента до по-слаба търговия, а инвеститорите избягват търговията и изчакват решенията на двете централни банки.
Златото в очакване на заседанието на Фед
Златото остава почти без промяна, докато инвеститорите предпазливо изчакват началото на редовното заседание на Федералния резерв, което трябва да хвърли повече светлина върху намеренията на банката за нови монетарни стимули. Това е ключов фактор за движението на цената на жълтия метал.
Спот цената е с минимална промяна на 1624 долара за тройунция.
Заседанието на ЕЦБ е в четвъртък, а банкерите в еврозоната са под силен натиск за незабавни действия след обещанието на председателя Марио Драги през миналата седмица, че ще направи всичко, за да запази единната валута. Икономическите настроения в еврозоната паднаха през юли до 3-годишно дъно, спадът на икономиката се задълбочи, а бизнесът е станал още по-песимистично настроен.
Разходите за 10-годишните италиански облигации спаднаха под 6% за първи път след април по време на вчерашния аукцион. Това се дължеше на очакванията, че ЕЦБ може да се втурне да спасява уязвимите държави от еврозоната.
Корелацията между златото и долара е -0.74, което означава най-силна негативна връзка от началото на годината.
Американските борсови индекси завършиха в понеделник почти без промяна, докато инвеститорите направиха пауза след най-силното двудневно покачване за годината и изчаквайки заседанията на централните банки и серия от данни за американската икономика.
Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *