Еврото започна да поскъпва след коментарите на ЕЦБ и Бернанке

Еврото отбелязва едноседмичен връх спрямо долара днес, след пролихвените коментари на банкерите от ЕЦБ, за които инфлацията си остава топ приоритет. Това веднага бе разбрано от инвеститорите, като отказ от бъдещо съкращаване на лихвите, поне докато не отпаднат ценовите рискове.
„Пазарните очаквания за скорошно лихвено съкращение от ЕЦБ, са погрешни в условията на повишен инфлационен натиск“, коментира вчера Аксел Вебер от ЕЦБ.
Европейската валута започна да поскъпва след пролихвените коментари на Вебер. За председателя на ЕЦБ Трише ще бъде все по-трудно да намира консенсус по време на редовните заседания, тъй като членовете на монетарната комисия стават все по-разединени.
Междувременно, доларът отслабна след предупреждението на Бернанке, за нерозовото бъдеще на американската икономика в краткосрочен план. Освен това, банкерът изрази готовност да продължи политиката по ограничаване на лихвеното ниво, ако реалната икономика има нужда от това.
„От една страна Бернанке успя да вдъхне оптимизъм с готовността си за бъдеща реакция, но от друга потвърди очакванията на пазара за нова корекция на лихвеното ниво, което логично поднови доларовите продажби“, коментира икономист от Commerzbank.
Освен доларът, акциите на европейските банки също поеха надолу днес. Компаниите от другите сектори на европейската икономика се представят по-добре днес, като основните индекси са с минимално изменение. Курсът евро-долар в момента е $1.4675, след като по-рано днес се котираше на $1.4630.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *