Еврото изкачи 4-годишен връх спрямо йената

Еврото поскъпна спрямо долара и достига 4-годишен връх спрямо йената в петък. Повод за това дадоха по-силните от очакваното данни за доверието на бизнеса в Германия, които сигнализираха, че възстановяването на първата по сила икономика в еврозоната набира скорост.

Ifo индексът на бизнес климата в Германия се повиши до 109,3 пункта през ноември – най-високото равнище от април 2012 г. Месец по-рано индикаторът отчете ниво от 107,4 пункта.

Експертите разчетоха в данните силно оптимистичен сигнал за възстановяването на най-голямата икономика в еврозоната. Еврото получи подкрепа и след като президентът на ЕЦБ Марио Драги омаловажи спекулациите за въвеждане на отрицателни лихвите по депозитите във валутния блок.

Единната валута приключи седмицата с ръст от 1,81% спрямо йената, като EUR/JPY достигна 137,28 – най-високото ниво от октомври 2009 г.

Тази сутрин йената продължава да отстъпва, като причина за това стана коментар на ръководителя на централната банка на Япония Харухико Курода, който повтори за пореден път ангажимента да се преследва годишна инфлация от около 2 на сто. Според него целта ще бъде изпълнена благодарение на агресивното вливане на ликвидност от страна на банката.

Новата седмица започва с поскъпване на еврото от половин процент до 137,90 йени за долар.

EUR/USD затвори петъчната сесия при 1,3556 спрямо 1,3480 в четвъртък. На седмична база двойката придоби 0,39%. Днес единната валута отстъпва леко до 1,3540 EUR/USD.

Същевременно доларът нарасна до 4,5-месечен връх спрямо японските пари, като USD/JPY затвори при 101,25 в петък. На седмична база двойката добави 1,4%. В понеделник сутринта щатската валута добавя още 0,6 на сто до 101,90 йени за долар, което я изпраща на шестмесечен връх срещу йената.

Йената остана под натиск на фона на очакванията, че Японската централна банка ще предприеме допълнителни мерки за разхлабване на паричната си политика през следващата година.

Австралийският долар спадна до 11-седмично дъно спрямо американския си съименник, след като гуверньорът на местната централна банка Глен Стивънс изрази готовността за намеса на валутния пазар с цел понижаване на курса.

AUD/USD приключи петъчната сесия при 0,9170 – най-ниското ниво от 6 септември. Двойката загуби 2,11% за седмицата, отчитайки пети пореден седмичен спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *