Еврото изпрати една от най-успешните си седмици за това лято

Това до известна степен беше от полза на еврото и то е на път да отбележи една от най-успешните си седмици за това лято, с оглед негативните очаквания на инвеститорите и мрачните перспективи пред единната валута.
Спекулациите, че ЕЦБ ще изкупува облигации на европейските дългови пазари, с цел трайно понижение на лихвите по дълговите книжа, оказа подкрепа на еврото и то се повиши до 7-седмичен връх спрямо американския долар.
Това доведе до спад на лихвите по испанските и италианските дългови книжа на вторичния дългов пазар, както и спад на лихвите на 10г. книжа на Португалия, под нивото от 10% за пръв път откакто страната се принуди да поиска официална външна спасителна помощ през май 2010г.
Допълнителна подкрепа за европейската валута бе портоколът от последното заседание на комитета по парична политика към Федералният резерв на САЩ, според който централната банка може да проведе трети кръг от финансови стимули в близко бъдеще.
Индексът на волатилността се понижи до най-ниското си ниво за годината. Икономисти разглеждат протокола като сигурен знак, че скоро Федералният резерв ще стартира нова програма за покупка на облигации и така ще налее милиарди в икономиката.
Ден по-късно Булард от Федералния резерв побърза да охлади страстите на пазарите, като заяви че документът вече не е актуален с оглед последните макроикономически данни, които показаха известно подобрение на американската икономика. Това изказване на Булард ясно показва неговото противопоставяне на допълнителното изкупуване на ДЦК.
Златото и петролът бяха сред най-желаните инструменти за търговия през тази седмица, като американският лек суров петрол се покачи до 4-месечен връх, към 97.50 долара за барел, а златото достигна до най-високи стойност от средата на април, към 1675 долара за тройунция.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *