Еврото не смекчи кризата

Около 44 процента от европейците смятат, че еврото не е смекчило негативните ефекти от икономическата криза, а според 39 на сто то е изиграло ролята на щит. Това сочат резултатите от анкета на Евробарометър за ролята на единната европейска валута в условията на криза, предаде Франс прес.
Мненията на европейските граждани се различават значително в различните страни. Най-положително оценяват ролята на еврото в Словакия – 66 процента от анкетираните, във Финландия – 61 на сто и в Белгия – 54 на сто.
Еврото може да се възприеме като щит срещу кризата, защото ограничава въздействието на колебанията на валутните курсове, отбелязва АФП. Във Великобритания, която не е в еврозоната, само 27 на сто от участниците в анкетата са на мнение, че еврото е помогнало за смекчаване на кризата. Запитани дали е необходимо да се ускори приемането на еврото заради кризата, гражданите на осем източноевропейски страни извън еврозоната – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Унгария и Чехия – са разделени с 29 на сто положителни и 29 на сто отрицателни отговори. Най-силна подкрепа за ускорено приемане на еврото има в Унгария – 47 на сто и в Румъния – 35 на сто от анкетираните. Проучването е извършено от Евробарометър по поръчка на Европейския парламент от средата на януари до средата на февруари с участието на 27 218 граждани от 27-те страни в Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *