Еврото остава близо до 2-месечния си връх на фона на слабите данни от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Продължаващата серия изненадващо слаби икономически данни от САЩ оказва силен натиск върху долара. От създалата се ситуация спечели еврото, което е напът да запише първото си месечно поскъпване спрямо зелените пари от година насам. В същото време японската йена поскъпна чувствително, след като централната банка на страната за пореден път затвърди позицията си, че няма да разширява паричните стимули.

В сряда станахме свидетели на поредна разочароваща новина свързана с най-голямата икономика в света. Прогнозни данни показаха, че растежът на БВП на САЩ през първото тримесечие се е забавил до 0.2% на годишна база, далеч от прогнозата за ръст от 1%. Данните изглеждат още по-стряскащо, ако бъдат сравнени с предходното тримесечие, когато американската икономика се разшири с 2.2%.

Лошите новини от САЩ през вчерашния ден изместиха вниманието на инвеститорите от срещата на Фед, която приключи снощи. Изявлението на централните банкери премина според очакванията на пазара. Фед призна, че икономиката на страната е забавила своя растеж и централната банка ще следи с приоритет данните, които ще бъдат изнесени през следващите месеци. Решението за момента, в който ще бъдат повишени лихвите, ще зависи именно от текущото представяне на икономиката.

Японският индекс Nikkei изтри цели 2,6% от стойността си, след като на приключилата по-рано днес среща на централната банка в Токио запази паричната си политика непроменена. Решението беше очаквано, но разочарова голяма част от пазарните участници, които залагаха, че институцията ще разшири вече масивната си програма за стимули. Решението доведе до спад на пазара на ценни книжа в страната и поскъпване на йената, тъй като традиционно японският пазар на акции се намира в обратна корелация с местната валута.

Едно евро се разменя срещу 1.1085 долара, в близост до нивата на отваряне, докато двойката USDJPY се търгува при 118.70.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *