Еврото поевтиня до четиригодишно дъно

Курсът на еврото спрямо долара днес се понижи до най-ниското равнище от четири години и половина, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че институцията може да подкрепи скоро програма за изкупуване на държавни облигации, за да се справи с тревожно ниската инфлация в еврозоната, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за германския финансов всекидневник „Ханделсблат“ Драги коментира, че рискът банката да не изпълни задачата си да поддържа цените стабилни сега е по-голям, отколкото преди шест месеца.
„Трябва да избягваме твърде висока инфлация, както и твърде ниска инфлация“, отбелязва Драги. „Подготвяме се технически да променим размера, темпа и състава на нашите мерки в началото на 2015 година“, допълва централният банкер в интервюто.

След коментарите му еврото поевтиня с 0,5 на сто до 1,2025 долара – най-ниското равнище от лятото на 2010 година, когато единната валута бе разклатена от първото спасяване на Гърция и спекулациите, че и други членки на ЕС изпитват сериозни финансови затруднения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *