Еврото поскъпна след заседанието на ЕЦБ

Европейската валута поскъпна в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна, че ще започне изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите.
В направеното изявление управителят на ЕЦБ – Жан Клод Трише заяви, че оставянето на лихвата непроменена е равилното решение на Банката към момента. ЕЦБ остави основната лихва на Еврозоната на ниво от 1.0%. Също така стана ясно, че последният 12-месечен аукцион ще е последния, поне за една година, което показа, че ЕЦБ е готова да започне изтегляне на допълнителната ликвидност от пазарите, предоставена заради острата ликвидна криза.
По отношение на валутните курсове Трише посочи, че коментарите призоваващи за силен американски долар, са много важни за европейската икономика. Причината за това е, че когато еврото поскъпва силно, износителите от еврозоната губят конкурентни предимства на външните пазари.
Освен това управителят допълни, че ЕЦБ очаква за тази година инфлацията да е 0.3%, за 2010г. прогнозира диапазон от 0.9% до 1.78%, а за 2011г. очаква да е между 0.8% и 2.0%. На заседанието през септември прогнозите бяха за ръст от 0.2% до 0.6% за 2009 година и от 0.5% до 0.6% за 2010г.
Трише също така заяви, че някои от стимулиращите икономиката мерки на банката са жизненоважни, като добави, че постепенното икономическо възстановяване премахва само по себе си тези мерки. В заключение добави, че решението за приемане на стратегията за изход от текущата монетарна политика е било взето чрез консенсус, а това за запазване на основния лихвен процент непроменен е взето единодушно.
След изказването на управителя на ЕЦБ, еврото поскъпна с 0.6% до 1.5141 долара. Впоследствие доларът успя да възстанови загубата, като завърши деня без промяна спрямо сряда на ниво от 1.5045 долара, след като инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на утрешните данни за безработицата в неселскостопанският сектор на САЩ.
Доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо 6 основни валути, завърши вчерашния ден с ръст от 0.24% до 74.81 пункта.
За седми пореден месец активността в сектора на услугите във Великобритания показа покачване през ноември, но регистрира по-слаб ръст от октомври. Според публикуваните данни, индексът CIPS е 56.6 пункта за ноември от 56.9 пункта за октомври, което изненада пазарните участници, тъй като се предвиждаше ръст до 57.0 пункта.
След оповестяване на данните, стерлингът се понижи с 0.55% до 1.6538 долара.
Японската йена падна до ново шест дневно дъно спрямо долара на ниво 88.47 йени, понижение с 1.2%, след като през последните два дни се забелязва тенденция за завръщане на йената като водеща валута финансираща търговиите за лихвена разлика (carry trades). Лихвата по двугодишните японски суoпове падна с 8 пункта до 0.45% на фона на покачването с 6 пункта на американските до 1.08 %, което е лихвен диференциал вече в полза на долара спрямо йената. Това прави интереса за финансиране на рисковите финансови инструменти по цял свят с йени по-голям от досегашното има финансиране с долари.
Срещу еврото и паунда, японската валута падна съответно с 1.6% и 1.1% до 133.55 и 146.84 йени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *