Еврото се засилва, разчитайки, че ЕЦБ няма да намали лихвите

Йената и днес е подложена на удари и падна до 10-седмично дъно срещу долара, докато търсенето на рискови покупки остана силно, а инвеститорите продължават да залагат на нови стимули в Китай. Долар/йена е 103.83 след връх на 103.93. Търсенето на рискови покупки доведе до рекордно високо затваряне на Уолстрийт и породи растеж и на японския борсов индекс Никей, информира bnr.bg.

Покачване на доходността по американските облигации, дължащо се на ралито на Уолстрийт, допълнително увеличи привлекателността на зелените пари. Евро/йена се търгува около 3-седмичния връх на 143.46. Покачването на данъка върху продажбите в Япония от 5% на 8% от 1 април също представлява голямо предизвикателство за рецептата на премиера Абе от хипер облекчения в монетарната политика, фискалните разходи и обещаните реформи.

Междувременно евро/долар се търгува на 1.3805 и продължава да се възстановява от едномесечното дъно на 1.3704, което достигна в петък. Привържениците на единната валута залагат, че Европейската централна банка ще остави в четвъртък лихвите без промяна независимо от нарастващите заплахи за дефлация. Данните от вчера бяха окуражителни и показаха, че безработицата в Германия е спаднала за четвърти пореден месец, докато бизнес проучване разкри растеж във фабричното производство, който предполага, че възстановяването на еврозоната е по-добро от прогнозираното.

Друга е картината в Китай, където последната серия от неубедителни новини накара инвеститорите да спекулират, че предстоят нови действия от Пекин. Надеждите за такива стимули отчасти помогнаха на високо доходните валути.

Австралийският долар удари вчера 4-месечен връх срещу американския си съименник от 0.9310, а днес се котира на 0.9233.Срещу йената валутата достигна 10-месечния връх от 95.97. Новозеландският долар консолидира на 0.8592 срещу зелените пари след две и половина годишния връх във вторник на 0.8702. В кроса срещу йената е на 89.42 при шест и половина годишен връх вчера на 89.91.

Златото навлиза в територията на свръх продажбите

Златото се стабилизира днес след два дни на загуби, но остава близо до 7-седмично дъно, тъй като силни данни за фабричния сектор в САЩ увеличиха оптимизма за икономическия растеж, което пък намали търсенето на сигурност в метала.

Търсенето от физическия сектор от Китай нарасна незначително, въпреки че някои дилъри са на мнение, че цената може да продължи да спада заради силните акции. Други обаче са на мнение, че появилото се търсене и геополитическото напрежевие в Украйна ще окажат подкрепа. Анализатори отбелязват, че високите нива на акциите не означават непременно отлив на средства от златото, тъй като пазарите са изнервени.

В краткосрочен план техническата картина е негативна, но трябва да се отбележи, че индикаторите са свръх продадени. Това най-вероятно ще окаже подкрепа и прогнозите са цената да се движи между 1250 и 1330 долара през месец април. Днес тя е 1282 долара, а вчера удари 7-седмично дъно от 1277.29 долара за тройунция. Спадът дойде след данни показали, че активността във фабричния сектор на САЩ се е ускорил за втори пореден месец през март, а продажбите на автомобили са нараснали. Това са поредните сигнали, че икономиката отново навлиза във форма след слабостта през зимата.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха във вторник с 2.10 тона до 810.98 тона, които са най-ниски нива от началото на март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *