Еврото се „предаде“ на долара

Еврото се търгува близо до 14-месечното дъно спрямо долара , след като вчера се предаде при задействането на стоп ордери при пробива на нивата от 1.28. Единната валута е на 1.2780, което означава, че приближава дъното за 2013 година на 1.2740. Пробив на него води до котировки невиждани от края на 2012 година.

Доларът притисна и йената и достигна 109.22 като по всичко изглежда, че ще последва тест на 6-годишния връх от миналата седмица на 109.46.

Продаващите еврото получиха сила и от изказването на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който вчера потвърди, че банката ще запази облекчената монетарна политика докато инфлацията не се повиши от ултра ниските нива в момента до нива от близо 2%. Коментарите на Драги идват в момент на нарастващ скептицизъм дали последната оферта на ЕЦБ за евтини пари към банките в замяна на отпускане на кредити от тях ще проработи.

Последните икономически данни също подчертаха различните икономически перспективи пред САЩ и Европа от което като следствие и на монетарните им политики. Бизнес настроенията в Германия спаднаха през септември до най-ниски нива за последната една и половина години, докато продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ нараснаха през август до най-високи нива за последните повече от 6 години.

През последните 24 часа инвеститорите купуваха австралийския долар, което помогна на валутата да нарасне към 0.89, но днес последваха нови разпродажби, които я свалиха до осем месечно дъно от 0.8829. Високо доходните валути получиха подкрепа по-рано от статия в Уолстрийт според която председателя на Китайската централна банка Жу Зяохуан може би ще загуби поста си при планираните промени, което отваря вратите за по-широки монетарни стимули. Мнозина анализатори обаче не очакват при промяна в ръководството на централната банка да последва драматично монетарно облекчение, нещо което висшите ръководители, включително премиера Ли Кекянг, публично вече отхвърлиха като възможност.

Азиатската търговия беше относително спокойна при липсата на важни икономически новини. Председателя на Австралийската резервна банка Глен Стивънс ще направи кратко изказване по-късно през деня, но няма да приема въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *