Еврото се срина до едногодишно дъно заради гръцките проблеми

Еврото падна до най-ниското си ниво за последната година, като според анализатори причина за това са набиращите нова сила спекулации, че Гърция на практика ще банкрутира, спирайки да обслужва дълговете си.
Доларът скочи до 1,3201 EUR/USD, тъй като валутната двойка е обрала множество стопове, поставени под 1,3250, предава CNBC. След рязкото пропадане обаче последва и бърз ръст до 1,3250 долара за евро.
Еврото отстъпи силно и срещу йената, пропадайки до 123,67 йени за едно евро, според анализатори днес единната валута може да падне и под тримесечното си дъно срещу британския паунд, което е при 86 пенса за евро.
Всичко това се дължи на страховете за Гърция, които пораждат силно недоверие в общата европейска валута. Те станаха още по-силни след като вчера Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция и след данните, че бюджетният дефицит на страната за миналата година е бил по-висок от предварително обявения.
Проучване на Ройтерс след 50 икономисти дава медианна прогноза от 80 на сто, че Гърция ще се обърне за помощ към еврозоната и МВФ в рамките на следващите два месеца. На около 25 на сто пък се оценява шансът Гърция да спре да плаща дълговете си в рамките на следващите пет години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *