Еврото се срина

Доларът достигна до триседмичен връх срещу еврото във вторник, подкрепен от сигналите за слабост на европейската икономика, които може да принудят Европейската централна банка да предприеме по агресивни намаления на лихвите.
Зелените пари се възползваха и от планирания пакет от икономически стимули в САЩ. Според инвеститорите, той ще помогне на най-голямата икономика в света да излезе от рецесията по-бързо, отколкото другите големи икономики.
Еврото потъна спрямо всички валути, след като стана ясно, че инфлацията в еврозоната е спаднала значително. Това увеличи очакванията за последващо намаление на лихвите, което се отразява негативно върху привлекателността на единната валута.
Икономическите данни и от еврозоната и от САЩ са ужасяващи за инвеститорите, но зад океана са налице по-активни действия за преодоляване на рецесията. Най-очевидното сред тях е готовността на новия президент Барак Обама да предприеме каквото е нужно, за да се излезе от рецесията, както и намерението му да създаде нови работни места през следващите две години.
Загубите на еврото са причина за силните печалби на долара, като американската валута поскъпна и срещу йената. Евро/долар падна в един момент до 1.3311, най-ниска стойност след 12 декември.
Данни, показали рязко намаление на фабричните поръчки и на предстоящите продажби на нови жилища в САЩ през ноември, провокираха известни разпродажби на долари, но като цяло щатската валута остана с печалби за деня.
Стойностите за фабричните поръчки само затвърдиха очакванията на инвеститорите за потресаващи равнища на БВП през четвъртото тримесечие.
Еврото се срина значително и срещу стерлинга, едва удържайки нивата над 0.90, а само преди седмица двойката атакуваше паритетните стойности и достигна рекордни върхове от 0.9805.
Долар/йена удари 94.63, което е най-високо ниво след 1 декември. Съобщенията, че японските инвеститори ще подновят чуждите си инвестиции през тази година, навредиха на йената. Доларовият индекс достигна три седмичен връх през деня на 84.023.
Силните печалби на долара през тази седмица карат специалистите да очакват временна пауза и кратка тяхна корекция.
Инфлацията в еврозоната намаля през декември до 26-месечни най-ниски стойности от 1.6% спрямо 2.1% през месец ноември. Целите на ЕЦБ са за инфлация близо до и под 2% и последните стойности отварят опциите на банката за по-агресивни действия по отношение на монетарната политика.
В момента европейските лихви са на нива от 2.5%. Според анализатори, ЕЦБ ще намали лихвите по време на редовното си заседание през следващага седмица с най-малко 50 базови пункта. През последните дни изказванията на официални лица от ЕЦБ сигнализират за същото.
Златото днес поевтинява, тъй като печалбите на долара през последните дни намалиха привлекателността на метала като алтернативна инвестиция. По време на азиатската борсова сесия спот цената беше с 0.5% по-ниска на 859.00 долара за тройунция спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 863.35 долара за тройунция.
Вчера златото достигна двуседмично дъно от 838.55 долара за тройунция, когато доларът направи силно рали и достигна едномесечен връх срещу еврото. Щатската валута се радва на интерес заради оптимизма, свързан с плана за икономически стимули на новоизбрания президент Барак Обама.
Петролът е стабилен под 49 долара за барел, след като слабите икономически данни от САЩ доведоха до теглене на печалби, които оказаха по-голямо влияние от ескалацията на напрежението в Близкия изток и продължаващите спорове относно руските доставки на газ.
Днес пазарите ще следят излизащите данни за нивата на запасите в САЩ като прогнозите сочат ръст на инвентарите. Докладът на министерството на енергетиката, както и този за заетостта през декември на министерството на труда, са основните събития, които предизвикват интерес тази седмица.
Американският лек суров петрол със срок на доставка месец февруари поскъпна с 6 цента до 48.64 долара за барел, докато лондонския сорт Брент печели 7 цента до 50.60 долара за барел.
Прогнозите за днес сочат ръст на запасите на суров петрол в САЩ с 900 000 барела през последната седмица заради натрупването на запаси при по-слабото потребление. До момента петролът поскъпва с над 50% спрямо интрадневното дъно от 19 декември на 32.40 долара за барел. Подкрепа на цената оказват опасенията за доставките от Близкия изток, където Израел провежда военна кампания в ивицата Газа, спора между Русия и Украйна за доставките на природен газ и нарастващитех свидетелства за намаление на производството от ОПЕК.
В момента Израел и Хамас обмислят предложението на Египет за незабавно прекратяване на огъня в региона, което получи подкрепа от САЩ и ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *