Еврото си остана слабо след одобрението на плана на кредиторите от Гърция

Еврото е слабо след одобрението на изискваните от кредиторите ограничителните мерки от гръцкия парламент. Доларът пък се засили след непоколебимото становище на председателя на Федералния резерв, че тази година ще има повишение на лихвите. Единната валута първоначално вчера се повиши при новината от Гърция, но след това слезе на 1.0945 срещу долара и остана почти без промяна срещу йената на 135.35.

Резултатът от Атина отваря пътя за преговори за трети спасителен план от европейските партньори, но сгъстява облаците над бъдещето на правителството на Алексис Ципрас след разцеплението в партията. Ципрас повтори мнението си, че наложените от кредиторите ограничителни мерки са сурови и няма да бъдат от полза за гръцката икономика, но бил принуден да ги приеме.

Долар/йена скочи на 123.88 след изявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, което не даде аргументи на пазара да намалява шансовете за повишение на лихвите дори и през септември. Коментарите на Йелен в голяма степен повтарят изявлението от миналия месец, че Фед е готов да повиши лихвите по-късно през годината ако американската икономика се разширява според очакванията. Днес ще има ново изявление на Йелен, този път пред Сената, но то едва ли ще се различава от вчерашното.

Зелените пари скочиха до 6-годишен връх срещу канадския долар след намалението на лихвите от Канадската централна банка за втори път тази година. Редукцията беше ос 25 пункта до нива от 0.50%, а аргументите неочакваното свиване на икономиката, което е добавило излишни капацитети и е ограничило инфлацията. Котировките днес са 1.2929 след вчерашния шест годишен връх на 1.2958.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *