Еврото стигна едномесечно дъно срещу долара

Еврото падна днес срещу долара и йената, достигайки едномесечни дъна, тъй като нарастват очакванията, че Европейската централна банка ще действа по-решително тази седмица при намалението на лихвените проценти.
Единната валута пострада и заради вероятното понижение на рейтинговата оценка на суверенния дълг на Испания от „Стандард енд Пуърс“, която оценка в момента е най-високата – „ААА“. Такова намаление би засилило недоверието в европейската икономика.
Поевтиняването на еврото отчасти се дължи и на покачването на щатската валута срещу новозеландския долар. Последният се обезцени след съобщението на „Стандард енд Пуърс“, че рейтингът по външната задлъжнялост на Нова Зеландия най-вероятно ще бъде намален. Известната като „Киви“ валута спадна до едномесечно дъно под 0.56 срещу американския си съименик, както и отчете най-слаби стойности срещу йената за последния месец.
Икономистите прогнозират намаление на европейските лихви с 50 базови пунка в четвъртък до нива от 2%. Фючърсите на паричните пазари, обаче, показват, че търгуващите в понеделник залагаха на понижение от 75 пункта, а има и такива, които са се приготвили за редукция от 100 базови пункта.
Според специалисти, силните разпродажби на еврото през последните дни могат да доведат до покриване на късите позиции ако ЕЦБ намали лихвите според очакванията с 50 пункта. Те допълват, че едно такова развитие ще има кратък ефект. От друга страна, ако противно на логиката, ЕЦБ не промени монетарната си политика, то еврото пак ще попадне под натиск, тъй като инвеститорите ще останат мнителни относно способоността на институцията да предприема необходимите мерки в условия на рецесия.
Доларът и днес остава слаб срещу йената и е притиснат към нивата от 89 в близост до вчерашното триседмично дъно на 88.89 и не далеч от декемврийското 13 и половина годишно дъно – малко над 87 йени.
Японската валута печели от спада на световните борсови индекси и масовото бягство на инвеститорите от рискови покупки, от което стдарат австралийският и новозеландският долар.
През нощта токийската фондова борса претърпя спад от 4.8%, като акциите на технологичния гигант „Сони“ се сринаха при новината за оперативни загуби. Акциите на Уолстрийт също падзнаха значително, след като вчера стана ясно, че американският банков гигант „Ситигруп“ най-вероятно ще претърпи огромни загуби.
В понеделник управляващата коалиция в Германия достигна до споразумение за нов икономически пакет от стимули на стойност 50 милиарда евро. Планът, обаче, породи опасения за бюджета на страната. Анализатори отбелязаха, че фискалните тежести се отразяват на всички основни валути и са негативен фактор, който в момента вреди най-много на еврото заради предупреждението на „Стандард енд Пуърс“ към Испания.
Именно еврото е валутата, която в момента дава насока на движенията. Спадът на американските борсови индекси пораждат притеснения за долара, но в близък план всички играчи са се фокусирали върху влошаващата се икономическа картина в еврозоната.
По подобие на коментарите си в петък за Ирландия и Гърция, сега „Стандард енд Пуърс“ отбеляза, че Испания се нуждае отспешно ребалансиране на икономиката си, при което ще се сблъска с влошаване на публичните си финанси.
Новозеландският долар се срина срещу зелените пари и йената, тъй като „Стандард енд Пуърс“ обяви, че ревизираните очаквания за състоянието на икономиката в страната отразяват нарастващи външни неравновесия, които се отразяват на местната икономика и подчертават нуждата от фискален план, който да реши проблема с нарастващия дефицит по текущата сметка. При отварянето на европейската борсова сесия новозеландският долар вече беше паднал до нива от 0.5560 срещу американския долар.
Златото поскъпна днес, но продължава да се търгува в близост до едномесечното дъно, което достигна заради силата на долара срещу еврото и продължаващите загуби на петрола, които се дължат на опасенията за спад на търсенето.
Спот цената на метала е 823.25 долара за тройунция, което е ръст от 3.90 долара спрямо нивата на затваряне в понеделник в Ню Йорк. Тогава беше налице пропадане до едномесечно дъно на 814.65 долара за тройунция.
Петролът поевтиня днес с повече от 1 долар до най-ниски нива за последните две седмици, продължавайки обезценката от близо 8% в предишния ден, когато инвеститорите станаха още по-песимистично настроени за търсенето на енергийни продукти при признаците за рязък спад на световната икономика.
Американският лек суров петрол със срок на доставка месец февруари загуби 1.19 долара до 36.40 долара за барел, което е най-ниско ниво след 26 декември. Контрактите на лондонския сорт Брент са с 81 цента по-евтини на 42.10 долара за барел.
Сигналите за задълбочаващата се рецесия накараха инвеститорите да избягват рисковите активи и да търсят спасение в американските съкровищни бонове.
Вчера топ банкери официално обявиха, че очакват рязък спад на световната икономика през 2009 година, докато в същото време ОИСР съобщи, че развиващите се икономики ще претърпят сериозно намаление на икономическата активност.
Слаби данни за търговския баланс на Китай, който е втория по големина потребител на енергия в света, допълнително увеличиха песимистичните настроения. Според последните правителствени данни вносът и износът на Китай са спаднали за втори пореден месец през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *