Еврото с лек спад след изказванията на служители на ЕЦБ

Еврото поевтиня спрямо долара и йената във вторник, след като политиците от ЕЦБ индикираха, че търговците може и да се пренебрегнали съобщението, че банката все още може да предприеме действия за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Валутите на развиващите се пазари паднаха заедно с цените на стоките поради проблемите, свързани с растежа на Китай. Цените на медта паднаха до най- ниската си стойност за последните три години, донякъде поради притесненията, че Китай може да продаде своите запаси, за да финансира сделки. Чили, основен износител на мед, видя валутата си да се срива до най- ниската й стойност спрямо долара за последните 5 години.

Еврото се укрепи на 2- и половина годишен връх спрямо зелената валута миналата седмица, след като ЕЦБ се въздържа от въвеждането на неконвенционални мерки, за да избегне дефлацията, а председателят Марио Драги направи бележки след последното заседание на банката, които бяха възприети като консервативни.

Допълнителните стимули от страна на ЕЦБ се възприемат като негативни за еврото, защото това ще инжектира повече пари в икономиката, което би намалило покупателната способност на еврото.

Няколко от служителите на ЕЦБ сигнализираха, че търговците може да са преувеличили коментарите на Драги от пресконференцията след заседанието. Заместник председателят Витор Констанцио заяви, че ЕЦБ е направила предварителния си преглед по- прецизен по време на мартенското заседание, подчертавайки застоя в икономиката на еврозоната. ЕЦБ все още има средства, под формата на по- ниски лихвени проценти или количествени облекчения, ако е необходимо, заяви той.

Еврото бе на загуба от 0,07% спрямо долара на 1.3856, отдалечавайки се допълнително от 2- и половина годишния връх на 1.3915, достигнат в петък и на загуба от 0,4% до 142.64 йени, отдалечавайки се от 2- месечния връх на 143.79.

Неспособността на еврото да затвори над 1.3894 в петък, което е ключово техническо ниво, както и връх от 27 декември, индикира, че възходът му се е изчерпал в краткосрочен план.

Доларът бе на загуба от 0,3% спрямо йената по време на късната търговия до 102.95 йени. Анализатори споделиха, че очакват Фед да намали допълнително програмата си за стимулиране на икономиката с 10 млрд. след следващото заседание на 18-19 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *