Еврото ще преживее трудностите

Единната европейска валута „ще преживее сегашната гръцка финансова криза, еврозоната няма да се разпадне“, заяви бившият централен банкер на САЩ и сегашен финансов съветник на президента Барак Обама – Пол Волкър.

Според Волкър ЕС „има късмет“, че първата голяма криза в ЕС е станала именно в Гърция.

„Липсата на единно правителство за еврозоната, което би могло да подкрепя действията на Европейската централна банка, е структурен проблем. Евросъюзът има късмет, че проверката колко здрава е еврозоната е станала в неголяма страна като Гърция, която не създава непреодолими финансови проблеми“, подчертава Волкър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Волкър, който минава за един от най-опитните и влиятелни съвременни икономисти, посочва, че „еврото ще преживее сегашната криза“. Според съветника на президента Обама финансовите трудности на Гърция ще бъдат решени с помощна на „съчетание от много решителни мерки и запазването на достъпа на Атина до финансови ресурси“. В резултат, според Волкър, може да бъде спряно разпространението на кризата и да бъде премахната заплахата тя да обхване и други страни членки на ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *