Еврофондовете може да забавят обещаните облекчения за бизнеса

Парадоксално, но факт – наличието на европейско финансиране може да забави изпълнението на един от ключовите ангажименти на кабинета – за намаляване на административните тежести за гражданите и бизнеса. Заради възможността да получат европейско финансиране куп анализи, планирани от администрацията, ще стартират късно и ще се проточат във времето. Така, вместо да подобри ситуацията, новата оперативна програма за развитие на капацитета на администрацията „Добро управление“ може сериозно да я забатачи.

Това става ясно от плана за изпълнение на стратегията за развитие на държавната администрация през 2014 и 2015 г., гласуван наскоро от кабинета. От документа личи, че голяма част от обещаните от кабинета мерки ще зависят от изготвянето на анализи, които ще се финансират с европейски средства.

Една от ключовите мерки, която със сигурност ще закъснее, е въвеждането на комплексно административно обслужване. При него се предвижда гражданин, който иска комплексна услуга, касаеща няколко администрации, да може да подава заявление във всяка една от тях и обменът на информация да става по вътрешни пътища. Администрациите са длъжни да въведат този принцип на обслужване най-късно до 25 март 2015 г., като срокът бе записан изрично в административно-процесуалния кодекс. Той обаче надали ще се спази, защото по ОП „Добро управление“ е предвиден специален проект за въвеждането на комплексно административно обслужване. Той ще се точи от 2014 до 2016 г. и ще е на стойност 5 млн. лв. Други 3 млн. лв. са предвидени през 2015 г. за реинженеринг на работните процеси по осигуряването на минимум 100 услуги.

Европейски пари ще чакат и проектите за стартиране на преглед по икономически сектори за намаляване на административната тежест. Предвижда се такъв проект да се реализира през 2015 и 2016 г. от администрациите на МС и МИЕ, като ще се анализират поне три икономически сектора. През 2015 г. двете институции ще работят и по друг проект с финансиране от оперативната програма – срещу 500 000 лв. ще се прави преглед на всички специални закони с отношение към закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност.

През тежката процедура по кандидатстване и изпълнение на европроект ще мине и силно критикуваният за бездействието му център за противодействие на корупцията, по-известен като БОРКОР. Той ще чака през 2014 и 2015 г. 500 000 лв. финансиране по „Добро управление“, за да изготви анализ и предложения за промяна в нормативната уредба с цел ограничаване на предпоставките за корупция чрез намаляване на регулаторните режими. Няма скоро да видим и резултат от вече извършените с еврофинансиране функционални прегледи на общините. Обобщения на тези прегледи и препоръки за промени в законодателството се очаква да има през 2016 г., защото през 2015 и 2016 г. ще тече проект за 800 000 лв. за изготвяне на такива обобщения.

Не е ясно защо изготвянето на тези анализи е оставено за финансиране от еврофондовете, при които със сигурност ще има забавяне, след като от тях зависят навременните облекчения, коментират експерти. Проектите за изготвяне на анализи и прегледи всъщност са сред малкото с вече ясно финансиране и изпълнители в плана за изпълнение на стратегията за развитие на администрацията. За други дейности, като обучение на държавни служители, въвеждане на електронни платформи и т.н., детайли към момента няма.

АМБИЦИИ

В същото време Оперативна програма „Добро управление“ си поставя амбициозни цели. По нея са предвидени общо 336 млн. евро финансиране заедно с националното съфинансиране. Очаква се с тези средства в края на целевия хоризонт – 2023 г., времето за предоставяне на административни услуги да бъде съкратено с 50%, административната тежест за гражданите и бизнеса да е намаляла с 1 млрд. лв. В по-кратък хоризонт – до 2018 година, оперативната програма обещава да има 50 свързани административни регистъра, да се представят 61 електронни услуги на ниво транзакция за гражданите и бизнеса, да има 58 администрации, въвели комплексно административно обслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *