Евро-долар продължава да пада

Еврото падна до ново едногодишно дъно днес, докато ситуацията в Украйна се влошава. Официалният празник в САЩ и важни събития около основните централни банки по-късно през седмицата вероятно ще ограничат търговията. Единната валута падна до 1.3120 срещу зелените пари, което не се е случвало от началото на септември 2013 година.

Украинският президент Петро Порошенко предупреди, че предстои пълно мащабна война ако руските части продължат да напредват в подкрепа на про-руските бунтовници. Междувременно Европа и САЩ заплашиха Русия с нови санкции. Според анализатори риска за растежа в еврозоната идващ от конфликта в Украйна и упорито ниската инфлация ще оказват натиск върху Европейската централна банка да осигури нови стимули ако не тази седмица, то сравнително скоро.

Еврото отчете през август втори пореден месец на спад срещу долара. Понижението беше 1.9% след 2.2% през юли. Еврото обаче се стабилизира срещу швейцарския франк след като председателя на Швейцарската национална банка съобщи, че има готовност да интервенира на валутните пазари, за да защити очертаната граница за търговия. Кросът е на 1.2064 след две годишното дъно от миналата седмица на 1.2049. Швейцарската национална банка ограничи двойката до 1.20 през 2011 година с цел да предотврати силното поскъпване на франка, което вреди на икономиката. През последните две години не е имало нужда от намеси на банката.

Въпреки геополитическото напрежение липсват сериозни покупки на предлагащата сигурност йена. Това помогна на долара да скочи на 104.17 йени. Евро-йена136.71 и не далеч от дъното за миналата седмица на 136.42.

Тази седмица централните банки в еврозоната, Япония, Великобритания, Канада и Австралия имат редовни заседания. Началото ще даде Австралийската във вторник. Прогнозите са тя да задържи лихвите за 13-ти пореден месец без промяна на 2.50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *