Евро инс, ИК Холдинг, Мостстрой и Фазерлес напускат BGTR30

Съветът на директорите на Българска фондова борса – София АД е взел решение за промяна на базата на равно-претегления индекс BGTR30, съобщи БФБ.
Считано от 23 септември, от базата на индекса ще бъдат извадени ЗД Евро инс АД-София, Индустриален Капитал Холдинг АД-София, Мостстрой АД-София и Фазерлес АД-Силистра.
На тяхно място ще бъдат добавени Агро Финанс АДСИЦ-София, Адванс Екуити Холдинг АД-София, Девин АД-Девин и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ-София.
BGTR30 е индекс, базиран на промяната на цените на акциите на включените в него компании, като всяка от тях е с равно тегло. Индикаторът отчита общата доходност на акциите, включително и раздадените дивиденти.
Индексът беше пуснат на 3 септември 2007 година с базова стойност 1000 пункта като се актуализира два пъти годишно. От тогава индексът е паднал със 76 на сто.
Критериите за влизане на дадена компания в BGTR30 са пазарна капитализация, free-float, брой сделки и оборот за последната година като всеки от тези критерии има еднаква тежест.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *