Евтината рубла удря българския износ

Негативният ефект от спада на рублата се усеща и в България. Машиностроителните фирми отчитат драстичен спад в поръчките, а заради обедняването на руснаците туризмът ще загуби милиони, съобщава bTV. Oт началото на годината руската рубла се е обезценила с над 50%.

Според анализаторите по-високите лихви, с който централната банка на Русия отговори на обезценяването ще имат катастрофален ефект за индустрията и домакинствата.

Драстичното обезценяване на рублата оскъпява двойно българските мотокари, стругове и машини. Няколко текущи поръчки са спрени. Руските вносители на българско оборудване дори не са сигурни дали ще успеят дори да си платят разходите за обмитяване и изплащане на ДДС в Русия.

За нови пазари спешно се оглеждат и хотелиери и туроператори. Очаква се руснаците догодина да похарчат у нас много по-малко. Прогнозата е за близо 20% спад на почивките от Русия.

„Руснаците ползваха по-малко услуги и това лято, пазаруваха по-малко, а тези, които работят в държавни фирми, трябваше да пишат обяснения защо пътуват до страна, която е наложила санкции срещу Русия. Заплахата е много голяма“, смята Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Износът на лекарства също е засегнат от кризата в Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *