Евтиният долар репресира икономиката на Япония

Споровете относно валутния режим на Китай продължават вече доста време, като основният двигател на дискусиитеса САЩ. Причина за това е, че дълги години американците обвиняваха Пекин в това, че умишлено държи подценена валутната си единица с цел постигане на предимство в международната търговия.
С развитието на глобалната финансова криза от последните две години обаче ситуацията се промени. Това се случи поради факта, че американският долар поевтиня значително и особено миналата година, когато американската валута отчете най-ниските в историята си нива срещу еврото, критиките смениха своята посока и Пекин започна да призовава САЩ да вземат мерки за укрепване на позициите на долара.
През последните месеци между Пекин и Вашингтон не са прехвърчали сериозни искри по отношение на валутните курсове, а Китай води активна политика за засилване на ролята на своята парична единица в света.
Въпреки това обаче на сцената излиза нов голям губещ, търпящ загуби по линия както на слабия долар, така и на подценения юан. Това е Япония, която все още е втората по големина икономика в света.
Трудностите за Япония са свързани с това, че изострянето на кризата доведе до пренасочване към по-нискорискови активи и спиране на carry-trade-a, който по традиция способстваше за поддържането на ниски нива на йената спрямо основните валути.
През последната година японската йена последователно печелеше позиции срещу долара, което неминуемо затруднява износителите от страната. Слабостите на американския пазар и неблагоприятния валутен курс накараха японските компании да се пренасочат към дистрибуция за азиатските си съседи и особено Китай, който се превърна в третата по големина икономика и жадно поглъща внос на технологии, оборудване и машини.
Така постепенно Китай се превърна в най-големият пазар за японските стоки, внасяйки повече, отколкото САЩ и Западна Европа взети заедно. Колкото и добре да звучи това, че Япония е намерила дестинация за стоките си, обаче изниква сериозна трудност, която обрича на сериозни трудности Страната на изгряващото слънце.
Този проблем е силно регулираният валутен режим на Китай. Пекин разрешава на юана да се движи в граници от минус до плюс 0,5 на сто спрямо долара от обявявания ежедневно от централната банка валутен курс. Всички останали валути пък могат да реализират изменения от плюс до минус 3 на сто в рамките на един ден.
Без съмнение ограничаването на движението на долара срещу юана и същевременните резки движения на американската валута срещу останалите основни парични единици резултира в кръстосаните курсове между юана и другите валути. Така паричните единици на страните освен САЩ поскъпват далеч по-силно спрямо китайската валута отколкото го прави американския долар.
Днес например с един юан могат да се купят 13,228 йени, което е доста по-малко спрямо петък (13,42 йени) и далеч под нивото от миналата година, когато курсът бе 15,671 йени за един юан, показва информация на Market Watch.
В същото време един долар струва 6,8282 юана, което хич не е драматично изменение спрямо курса от 6,845 юана за долар от миналата година. За последните 12 месеца обаче доларът е поевтинял от 107,27 до 90,38 йени за един долар.
Цялата тази информация показва, че вносът от Япония се оскъпява значително спрямо този от САЩ. В същото време пък японските износители губят позициите си в САЩ, тъй като валутата им поскъпва и стоките губят атрактивността си на и без това свиващия се пазар.
Така съвсем скоро може да се очаква, че войната за валутните курсове между САЩ и Китай ще нанесе сериозни поражения. Но не на някоя от двете страни, а на Япония.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *