Евтиният петрол заплашва проекти на стойност $150 млрд. през 2015 г.

Проекти за проучване на петролни и газови находища на стойност над 150 млрд. долара ще бъдат отложени или прекратени следващата година заради спада в цената на петрола, пише Reuters. Това на свой ред ще доведе до намаление на предлагането към края на десетилетието.С изчерпването на по-старите и леснодостъпни залежи петролните компании опитват да достигнат по-дълбоки находища, част от тях под морското равнище. Цената на експлоатацията им обаче се е увеличила значително заради технологиите, необходими за разработването им.

Скъпи инвестиции

Сривът на цената на петрола с 40% до 70 долара за барел може да означава край на много проекти – от Баренцово море до Мексиканския залив. По данни на норвежката агенция Rystad Energy през 2015 г. фирмите в сектора ще вземат крайни инвестиционни решения за 800 проекта за разработка на газови и петролни находища, еквивалентни на почти 60 млрд. барела петрол.“Средната цена на петрола догодина обаче ще е 82.5 долара за барел, което може да прекрати 1/3 от инвестициите“, коментира анализаторът от Rystad Магнус Нисвеен и добавя, че при цена 70 долара половината от проектите може да не видят бял свят. Около 1/3 от проектите, които чакат крайно решение догодина, са неконвенционални и ползват хидравличен фракинг или се нуждаят от минна дейност. Половината от тези 20 млрд. барела петрол са разположени в петролните пясъци на Канада и катранните пясъци на Венецуела.

Сред заплашените проекти е и разработването на находището Rosebank в Северно море, за което Chevron трябва да вземе решение в края на 2015 г. „Печалбата беше съмнителна дори и при 100 долара за барел, при настоящите цени просто няма да се осъществи“, коментира Бертан Ходе, анализатор от Raymond James. Разходите за разработката на Rosebank са около 10 милиарда долара, а залежите са около 300 млн. барела, което означава, че Chevron ще плати по 33 долара на барел.Дори и при цена 120 долара за барел високите цени за разработване поставяха под съмнение много проекти – Rosebank например се отлага от няколко години. Според Ходе повечето проекти с цена за разработване повече от 30 долара за барел ще бъдат отложени при настоящата цена.Норвежката Statoil също съобщи, че е отложила до другия октомври инвестиционното решение за находището Snorre в Норвежко море поради съмнения, че проектът ще се окаже губещ.

Глобален проблем

Обикновено отнема между четири и пет години, докато започне реалният добив от нов кладенец. Намаляване на производството е лоша новина за петролните фирми, които вече срещат трудности в откриването на нови залежи, но и означава, че до края на десетилетието предлагането на петрол ще намалее.Разработването на петролните пясъци в Канада най-вероятно също ще бъде забавено заради големите инвестиции и ниската и забавена печалба. Total взе решение да отложи решението за разработване на находището Joslyn в Албърта на стойност около 11 млрд. долара.

Проектът за втечнен природен газ на Shell в Британска Колумбия също страда от ниските цени. Според изследване на Citi той се нуждае от цена от поне 80 долара за барел, за да не излезе на загуба.
Дори и в Мексиканския залив – един от най-привлекателните райони за добив на петрол в света, много проекти са заплашени от спиране. BP отложи инвестиционното решение по дълбоководния Mad Dog Phase 2, понеже цената му се увеличи до 20 млрд. долара.“BP мисли да възстанови проекта, но на този етап най-вероятно ще се наложи той да бъде отложен“, коментира анализаторът от BMO Capital Иън Рийд.На среща с анализатори през октомври финансовият директор на BP Брайън Гилвъри заяви, че решението за Mad Dog Phase 2 ще бъде взето през първото тримесечие на 2015 г.
Находището Johan Castberg на Statoil, което също чака одобрение догодина, най-вероятно на този етап няма да получи разрешение, особено при високата цена на проекта – между 16 и 19 млрд. долара. Statoil обяви, че решението ще бъде обявено през 2015. Едновременно с това огромният проект за разработване на находището Johan Sverdrup на стойност 32.5 млрд. долара получи зелена светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *