Евтиният петрол носи и проблеми

Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК), поиска и други да почувстват болката, която тя изпитва от срива на цените на суровината. „ОПЕК искаше… да намали производството… и искаше други държави извън ОПЕК, особено САЩ и Канада, да почувстват удара, който тя усеща“, казва Абхишек Дешпанде, който е водещ петролен анализатор във френската банка Natixis. В бързината да повлияе на другите ОПЕК обаче успя да нарани всички участници в този процес – дори и себе си.

Ниските цени на петрола, които паднаха още повече след срещата на ОПЕК миналата седмица, оказват влияние върху световната икономика, енергийните запаси и върху няколко валути. Решението на ОПЕК привлече вниманието на света, защото от него са зависими съдбата на руската рубла, дефицитите на Венецуела, американските взаимни фондове и др.

Колко ниски могат да станат цените на петрола

Анализаторите от британската банка Standard Chartered очакват „хаотично“ четиримесечие и смятат, че решението на ОПЕК да запази сегашните производствени нива непроменени е „изключително негативно за цените на петрола през 2015 г.“. Банката намали прогнозата си за 2015 г. за средната цена на суровия петрол от сорта „Брент“ с 16 долара на барел до 85 долара. Други прогнози са за още по-ниски цени. Според Citi Research средната цена през 2015 г. ще бъде 72 долара за лекия суров петрол и 80 долара за сорт „Брент“. Според Дешпанде от Natixis средната прогнозна цена за петрола от сорт „Брент“ през 2015 г. ще бъде около 74 долара, а за барел лек суров петрол – около 69 долара.

Тези цени имат реален ефект върху световната икономика. Всеки в сектора страда. Според Дешпанде много е важно как Саудитска Арабия използва петролните си кладенци, за да подкрепя икономиката. Страната е заложила в бюджета си цена от 90 долара за барел, за да няма загуби, въпреки че производствената му стойност е около 30 долара. Други страни от ОПЕК дори имат по-висок праг за покриване на разходите.

Саудитска Арабия има специален фонд, в който се трупат пари, когато цените са високи, обяснява Дешпанде. Според анализатори от Citi страната разполага с резерв от около 800 млрд. долара. Венецуела пък е много добър пример за страна, която пропилява богатствата си. При всяко падане на цената на петрола с 10 долара Венецуела губи около 7.5 млрд. долара. „Страната вече е слаба финансово и заради това е необходимо намаляване на енергийните субсидии. Във вътрешнополитически план обаче през 2015 г. предстоят избори и подобна стъпка е невъзможна“, обясняват те. Страните от ОПЕК като цяло могат да загубят 200 млрд. долара приходи, ако цената на суровия петрол „Брент“ остане 80 долара за барел, което е около 600 долара годишно на глава от населението, изчисляват от Citi.

Как ситуацията се влоши

Глобалните пазари на суров петрол бяха раздразнени, когато ОПЕК отхвърли идеята да намали производството на петрол с 30 млн. барела дневно. Новината свали цените с 10% на лекия суров петрол и на сорта „Брент“. В първия работен ден след срещата на ОПЕК цените се качиха от достигнатите минимуми в края на седмицата, но нанесените щети си останаха.

В краткосрочен период, до края на 2014 г. и в първата половина на 2015 г., цените вероятно ще бъдат по-ниски, като производството ще надвишава очакваното търсене. Ситуацията може да стане по-ясна през втората половина на следващата година, когато намалеят добивите от американските шистови петролни полета, както и производството в другите части на света.

В по-дългосрочен план обаче ситуацията наистина може да се промени и да навреди на ОПЕК. Решението на ОПЕК може да накара някои от производителите на американски шистов петрол да търсят начини да свият разходите си, а други държави извън ОПЕК може да се опитат да намалят производствените си разходи.

Какви ще са последствията? Държави като Венецуела и Нигерия, които вече са изправени пред социални протести, могат да се окажат изправени пред още вътрешни проблеми. Те нямаха фискална или инвестиционна политика, за да инвестират в индустрията си или да спестят пари за черни дни, когато разполагаха с много средства. Страните от Близкия изток, членуващи в ОПЕК, може да издържат няколко месеца с ниски цени на суровия петрол.

Ниските цени на петрола са благодат за останалата част от световната икономика. Те могат да помогнат за повишаването на глобалния брутен вътрешен продукт. МВФ изчислява, че при всяко падане на цената с 10 долара на барел световният икономически растеж се увеличава с 0.2%.

Докато добивът на петрол надхвърля търсенето, индустрията ще продължава да усеща удари. Ниските цени на петрола ще затруднят инвестициите в развитието на инфраструктура, особено извън САЩ. Дейвид Пърсел, който е управляващ директор на инвестиционната компания Tudor, Pickering, Holt & Co очаква компаниите, които доставят шистов петрол, добит чрез фракинг, и суров петрол, да забавят дейностите си. Някои големи производители вече обявиха, че намаляват производството, дори преди срещата на ОПЕК. Пърсел очаква много компании да обявят подобни решения през декември и януари.

През 2014 г. САЩ добиваха около 11 млн. барела дневно суров петрол и природен газ заедно. Пърсел казва, че средна цена от 70 долара за суровия лек петрол ще означава, че няма да се увеличи добивът на американски шистов петрол. Ниските цени на петрола също така означават, че ще бъде по-трудно на компаниите да събират средства чрез дългово финансиране или чрез емитиране на нови акции.

Не трябва да се свиква с ниските цени на петрола, предупреждава Пърсел. В момента може да се наблюдава пренасищане на предлагането на петрол, но когато се увеличи глобалният растеж, увеличението ще бъде погълнато. „Единственият сценарий, при който САЩ няма да отбележат ръст и петролът остане на тези ценови нива, е, ако глобалното търсене драстично намалее в следващите две или три години. Но ние не вярваме, че това ще се случи“, допълва той.

Адам Лонгсън, анализатор в „Морган Стенли“, е съгласен, че липсата на инвестиции може да вдигне цените през 2017 г. и 2018 г. Някои от предложените международни проекти, които вече са представени за реализация, са скъпи и могат да бъдат временно замразени – т.е. когато търсенето нарасне, доставките може да се окажат недостатъчни, за да го задоволят. В резултат на това цените може рязко да скочат.

Потребителите са сериозно потърпевши от големите движения в цената на петрола, казва той. Това в крайна сметка има негативно влияние върху търсенето, като дава основания на купувачите „да се откажат от петрола“, добавя анализаторът. За разлика от миналото, сега потребителите имат повече възможности да се обърнат към алтернативни енергийни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *