Евтиният Windows променя РС пазара у нас

Продажбите на компютри в България нарастват през настоящата година. Тенденцията се наблюдава и при мобилните, и при настолните РС, които в последните години губеха пазарен дял, заяви Данаил Вълков, мениджър на Acer за България, цитиран от TechNews.bg.

„Най-голямо влияние върху пазара на компютри оказа ходът на Microsoft да достави евтина операционна система на производителите. Windows 8.1 with Bing стимулира продажбите, тъй като цените на компютрите с легална ОС станаха много атрактивни“, каза Вълков по време на Acer Technology Day в София.

Най-продавани са ноутбуците в ниския ценови сегмент, именно заради евтиния Windows. На практика, надценката за легална операционна система е под 40 лв., което е много сериозен стимул за крайните потребители. Лаптопите с цени до 600 лв. заемат около 45% от продажбите в хипермаркетите.
„Тази изненадваща оферта грабна много потребители. Малки и средни фирми също започнаха да обновяват компютрите си, придобивайки легален Windows на достъпна цена“, допълни мениджърът на Acer за България.

Същевременно, продажбите на таблети забавят темпо. Тенденцията се наблюдава още от началото на годината и то осезаемо, сочат наблюденията от бизнеса на Acer.

„Миналата година хората буквално бяха полудели по таблетите. Появиха се устройства по 100 лева и дори по-малко, които се купуваха масово за децата или за подарък. Сега вече има преосмисляне на таблета и се усеща забавяне на темпа на продажби. Хората осъзнаха, че тези устройства имат ограничена функционалност и, че истинска работа им вършат настолните компютри и ноутбуците. Да, таблетът е удобен за забавление с игри, за социални мрежи и други приложения, но не може да бъде универсалният инструмент за всичко“, коментира Данаил Вълков.

От друга страна, цените на таблетите от топ марките на пазара паднаха и почти се изравниха с тези на неизвестните брандове, в резултат на което хората все по-често предпочитат устройства от известна марка, което оскъпява незначително покупката им.

Като нишов продукт се налагат т.нар. трансформъри, или устройства от типа „две в едно“, които имат предимството, че могат да се ползват и като ноутбук, и като таблет. Макар че поевтиняха, трансформърите все още са чувствително по-скъпи от ноутбуците с аналогичен формат, поради усложненията в конструкцията им – състоят се от две части, които се прикрепят и отделят една от друга.

„Трансформърите стават по-достъпни и вече не са тази луксозна стока, която бяха преди година-две, цените са им далеч под 1000 лв. При технологията на Acer липсва т.нар. райберче, което разделя таблета от клавиатурата. С помощта на магнитна панта двете части се закачат и откачат, без друго движение. Тези устройства са удобни за използване в различни сценарии“, разказа Васил Василев, мениджър продажби в Acer за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *