Евтини заеми за дограма

Четири банки отпускат кредити за топъл дом.

След ремонта вземаш 1000 евро, връщаш 800 плюс лихвите.

Дългоочакваните евтини кредити за пестене на енергия вече стартираха. Четири банки ще отпускат пари на граждани, като 20% от главницата няма да се връщат. Финансирането е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие и Еврокомисията. От 8 септември първа Райфайзенбанк започна да приема молби на граждани за такива заеми. Кредитните инспектори дават консултации на хората при какви условия се отпускат парите. Пълната информация може да се получи и в интернет на сайта на Програмата за енергийна ефективност www.reecl.org.

Заеми ще се дават за енергоспестяващи уреди и ремонти. Парите трябва да се използват за покупка и монтаж на алуминиева или PVC дограма, за вътрешна или външна топлоизолация на дома. Заеми се одобряват и за инсталиране на термопомпен агрегат или газов котел за отопление на жилището вместо централно парно, както и за слънчеви батерии и дори за климатици.

След като кредитоискателят е взел решение и е избрал какво ще прави, за да пести от ток и парно, той отива с оферта на съответната фирма или магазин в една от четирите банки, избрани да дават кредитите. Освен „Райфайзен“ останалите са Банка ДСК, Пощенска и ОББ. Те трябва да одобрят офертата. Така гарантират, че ще отпуснат кредита и

гражданинът ще може да ползва отстъпката от главницата

А тя никак не е малка – една пета от заема. Тези пари фактически се опрощават и се плащат от програмата за енергийна ефективност. Например, ако сте изтеглили заем 1000 евро, за да се уредите с алуминиева дограма за цялата къща, след завършване на проекта ще трябва да върнете само 800 евро, върху които се начислява лихвата. Максималната сума, която се възстановява за дограма, е 200 евро, независимо колко струва цялата поръчка. За топлоизолация – 250 евро, за котли, слънчеви панели и термопомпени агрегати – 400 евро. Парите ще се изплащат след завършване на монтажните работи и след проверка на тяхното изпълнение от независим консултант.

Всяко домакинство може да кандидатства само за едно жилище

и за един кредит, е другото важно условие, което трябва да се знае. Затова е много важно внимателно да обмислите и да прецените приоритетите си при подготовката на дома за зимата.

От програмата приканват доставчици и изпълнители на енергоспестяващи дейности и стоки да се регистрират при тях, за да не се прави всеки път проверка на фирмата. Така ще се ускори отпускането на парите. За предпочитане е фирмите да са с име и опит в доставката и монтажа на оборудване и материали за реализация на дограма, изолации на стени, подове и покриви, печки и котли на дърва, слънчеви водонагреватели, ефективни газови котли и термопомпени системи. За целта е необходимо да се изпрати до програма REECL кратък профил на фирмата и списък на доставяните или монтираните енергоспестяващо оборудване и материали, включващ име на производителя, име на продукта и номер на модела.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *