Евтиното гориво качи акциите на авиопревозвачите в САЩ

Евтиното гориво качи акциите на американските авиопревозвачи, съобщава Reuters, цитирана от Investor.bg.

Няколко компании отвъд океана прогнозираха огромни икономии от гориво през 2015 г. Те намекнаха обаче, че силното потребителско търсене ще им позволи да избегнат големи отстъпки и ще могат да разпределят спестените средства на акционерите си. Превозвачите заявиха, че планират да използват спестяванията от горивата, за да изплатят дълговете си и да върнат пари на акционерите си. Те не дадоха индикации, че ще споделят спестяванията със своите клиенти.

Southwest Airlines изчисли, че ще спести 1,7 млрд. долара от гориво през 2015 г. Delta Air Lines изчисли своите спестявания на над 2 млрд. долара, а прогнозите за цената на горивата от United Airlines и Alaska Airlines обещават сходни резултати. Акциите на Southwest поскъпнаха с над 8%.

Превозвачите заявиха, че те също така са започнали да използват спестяванията си, за да започнат обратно изкупуване на акции. За последното тримесечие Delta е изкупила акции на стойност 500 млн. долара, Southwest – на стойност 200 млн. долара, а United – за 100 млн. долара. Експерти посочват, че очакват да видят още обратно изкупуване на акции в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *