Евтиното евро рязко повдига българския износ

Евтиното евро дава силна подкрепа на българския износ. Нещо повече, ако стойността на единната валута, с която левът е обвързан от паричния съвет, остане ниска за продължителен период от време, това ще е стимул за изместване на производства и инвестиции към България.

В предходните години ниските разходи за труд в българската икономика бяха компенсирани от валутния риск. Дори за много европейски компании беше по-евтино да изнасят производства към страни, необвързани с еврото, поради силния курс на единната валута.

Но новите политики на Европейската централна банка, която въведе рекордно ниски лихвени нива и започна програма за количествени улеснения на стойност 60 млрд. евро месечно през март, променят икономическата конюнктура в Централна и Източна Европа. За периода януари-март еврото поевтиня с 15%, срещу долара.

За първите три месеца на годината от България са изнесени стоки общо на стойност 10.7 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 12.7%, сочат данните на НСИ.

Само през март 2015 г. общият износ възлиза на 3.9 млрд. лв. и се увеличава с 22.6% спрямо същия месец на предходната година.

В същото време вносът се повишава доста по-бавно, с 5.2% за периода януари-март, до 12.3 млрд. лв.

Така в общото външнотърговско салдо има дефицит на стойност 1 581.0 млн. лв., което е с 596.8 млн. лв. по-малко от салдото за първите три месеца на 2014 година.

През периода януари – март 2015 г. износът на България за държавите извън Еврейския съюз се увеличава с 14.3% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 3.9 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Сингапур и Руската федерация, които формират 51.7% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни за първите три месеца на 2015 г. се увеличава с 2.1% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 4.5 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Износът за ЕС също расте бързо. Основни търговски партньори на България на единния пазар са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *