Евтин кредит за семейства с 2 деца

Вкарват в ясли и градини всички бедни малчугани

До края на 2006-а всички бедни деца да ходят на ясла или градина. Това е една от основните цели, които си поставя правителството. Вместо да дава на родителите социални помощи на ръка, бюджетът ще привежда директно таксите на градините и яслите. Сега това се прави само в 7 общини, и то само ако има данни, че родителят не се грижи за детето си. До края на 2006 година ще се въведе в цялата страна и за всички родители, които получават социални помощи. Самите помощи пък ще се индексират всяка година.

Евтин жилищен кредит за семейство с 2 деца готви правителството. Идеята е записана в Управленската програма на кабинета. Междинният й вариант е публикуван в сайта на Икономическия и социален съвет. Проектът ще бъде обсъден днес в НДК. Окончателната програма ще бъде представена от премиера Сергей Станишев по повод 100-те дни на правителството, които изтичат на 23 ноември. Държавата ще плаща част от кредита към банки на семейства, които до петата година от брака имат 2 деца. Сумата още не е уточнена.

Идеята е още на предишното правителство. Тогава дори се спрягаше и точната сума, която държавата ще дава – около 500 лева. Експерти изчислиха, че за това са нужни само около 4 млн. лв. годишно. Но кабинетът на Сакскобургготски не отпусна нито лев и програмата си остана на книга.

Сегашният кабинет твърдо е решил да насърчат семейния модел с 2 деца. След решението надбавките за второ дете да са по-високи, отколкото за първо и трето, сега се готви нова привилегия. Еднократната помощ за второто раждане ще е по-голяма, отколкото за първо или трето. Сега за всяко дете сумата е 130 лева.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *