Евтин паламуд и лефер очакват в Турция

Богат уловна паламуд и лефер се очаква през този сезон в Турция. Дойде месец септември и рибарските сергии в Истанбул се напълниха с прясна риба. На 1 септември в Турция започна новият риболовен сезон. През месеците май, юни, юли и август риболовът в страната е забранен, новият сезон винаги се очаква с нетърпение, тъй като милиони семейства се прехранват от риболов.

Тази година очакваме богата реколта от паламуд и лефер, казва председателят на областния рибарски кооператив в Истанбул Али Гюней. Но в началото на сезона количествата са все още са малко. Пик се очаква към края на месец септември. Тогава паламудът ще поевтинее и населението ще яде до насита евтина риба, заключава шефът на рибарския кооператив.

Рибарството е важен сектор в икономиката на Турция, която е обградена с четири морета. 22 хиляди 204 рибарски гемии са регистрирани, някои от тях са съоръжени по последна дума на техниката. Годишният улов е около 650 хиляди тона. 80 процента от улова идва от Черно море, следва Мраморно, Егейско и Средиземно море.

Въпреки високите цифри на улова се отчита, че консумацията на риба в Турция е по-малка в сравнение със страни като Гърция и европейските държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *