Една пета от пиратския пазар в Русия държан от българи

Българите, арестувани в Русия за производство и разпространение на пиратски дискове, са владеели една пета от нелегалния пазар на дискове в страната, съобщи БНТ като се позова на предаването „Човек и закон“ на държавната руска телевизия – „Първи канал“.

В началото на ноември 23-ма въоръжени и маскирани представители руското Управление за борба с икономическите престъпления нахлу и обискира офиси на територията на Българския промишлен център (БПЦ) в Москва.
Арестувани са трима души- Никола Николов, Константин Костов и Красимир Велчев. Те са свързани с фирмата „Милениум – 2001“ ООД и бяха арестувани по подозрения за нарушаване на закона за авторското право, заради което се предвижда наказание от до шест години затвор и глоба до 500 хил. рубли.
Разбитата престъпна група видеопирати е най-голямата в историята на Русия, а начело са стояли главно българи, твърдят руски журналисти в седемминутен репортаж.
Оперативните данни сочат, че дисковете, произведени от българите, са покривали една пета от целия пиратски пазар в Русия, а от услугите на нелегалното производство са се ползвали и други пиратски групи.
Според вътрешното министерство българите имали добре изградена система и дори специално разузнавателно подразделение, което добивало филмите още преди те дори да бъдат окончателно монтирани в Холивуд.
Според руските власти тримата със сигурност са работили с помощта на корумпирани високопоставени лица.
Полицията стигнала до върха на престъпната група след половингодишно разплитане на мрежа от дребни търговци и прекупвачи на пиратски дискове.
В репортажа на руската телевизия се твърди и, че българите от фирмата „Милениум“ не случайно са имали офис в българския Център на промишлеността в Москва – искали са да се ползват от прикритието на дипломатическия имунитет на сградата.
Руските власти обаче не признават дипломатическия статут на центъра.
Преговорите с България по решаването на имотните въпроси все още не са приключили.
Що се отнася до арестуваните след обиска в центъра трима българи, те продължават да са в ареста в очакване на съдебно дело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *