Една четвърт от купените жилища в София са с цел инвестиция

Една седма от жителите на София активно се интересува от случващото се в имотния бранш, като 7,8% от жителите на столицата възнамеряват да се включат на пазара в период до две години.Една четвърт от купените  жилища в София са с цел инвестиция.

Това показва проучване на агенция за недвижими имоти Antre, проведено сред 1625 души през декември 2017 г.

Според анализа една четвърт от покупките на пазара ще се осъществят с цел инвестиция. Този факт би трябвало да доведе и до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще.

44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Витоша“ и Център. Същевременно една пета от потребителите реализирали инвестиция, биха искали да излязат от вложението си след първата година.

Извадката показва още, че над 40% от потребителите, които проявяват интерес към пазара на имоти, изчакват подходящ момент за включване. Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите. Първата група е готова да отдели с около 20 хил. евро повече в сравнение с втората, като диапазоните варират съответно от 50 хил. до 110 хил. евро и от 30 хил. до 90 хил. евро. При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите „Гео Милев“, „Младост“, „Изток“, „Гоце Делчев“ и „Дианабад“.

През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите „Дружба“, „Младост“ и централните райони на София, информира manager.bg.

За пазара на наеми се очаква задържане на наемните нива от порядъка на 300-400 евро за жилища до 80 кв.м.

Прогнозите са динамиката на пазара да се запази поне до 2020 г. като дори постигне ръст с около 15%, в случай че се запази тенденцията за ръст на населението, спад на безработицата, ръст на заетостта и задържане на лихвените нива по кредитите, показват данните.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *