ЕИБ е дала 500 млн. евро кредити за малкия бизнес

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е отпуснала 467 млн. евро кредити за българския бизнес. Около 95% от тях са отишли в малки и средни предприятия, а останалите 5 на сто – в иновативни, сочат данни, предоставени наскоро от бившия външен министър Ради Найденов. Справката е за 2016 г., уточни той и добави, че в рамките на 4 години по линия на ЕИБ за насърчаване на българската икономика са били дадени общо 1.6 млрд. евро.

И без Брекзит средствата по грантовите схеми за следващия програмен период намаляват и отстъпват място на различни финансови инструменти за подкрепа на бизнеса, каза още Найденов. В последните години те доказали ефективността си. „Нещо повече – България е сред страните в ЕС, които успешно работят с тези инструменти, и е сочена за добър пример. По плана Юнкер например страната ни се нарежда на второ място сред всички държави членки по привличане на ресурс спрямо размера на БВП“, каза още той.

В края на м.г. пред в. „Сега“ зам.-шефът на плана „Юнкер“ Илияна Цанова насърчи бизнеса да участва и изтъкна успешните примери – гръцка фирма била одобрена за финансиране от 31 млн. евро за иновация в месопроизводството. Компанията изтегляла животинската мазнина от колбасите и я заменяла със зехтин. Това обаче е един от „скромните“ проекти – френска община е получила „да“ за транш от 100 млн. евро за саниране на жилища.

Британска фирма е била одобрена за транш от около 500 млн. евро, за да подмени всички измервателни уреди за отчитане на ток, вода и газ, информира в.Сега. Това не е изненада – един от последните доклади за работата на плана „Юнкер“ показа, че около 92% от парите по него за инфраструктурни проекти са отишли в богатите държави от Западна Европа.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *