ЕИБ може да финансира до 25% от „Набуко” при някои условия

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е готова да финансира до 25 процента от проекта за газопровода „Набуко“, но при някои условия, заяви на форума в Будапеща нейният президент Филип Мейстад, цитиран от Франс прес и ДПА.

Мейстад изтъкна, че банката вече работи по подобни проекти, като за „Набуко“ е готова да финансира до 25 на сто от стойността, ако бъдат изпълнени всички икономически, технологични и политически критерии. За да може да финансира, ЕИБ се нуждае и от ангажимента на правителствата чрез междуправителственото споразумение, посочи Мейстад.

Интерес към проекта прояви и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров, отбелязва ИТАР-ТАСС. Според него обаче преди всичко той трябва да бъде анализиран от пазарна гледна точка. Миров отбеляза, че банката иска да види договорите за доставка на газ, гаранциите за инвестициите, техническите параметри. Той обърна внимание и на необходимостта да се взимат предвид социалните въпроси, да се проучи мнението на населението, живеещо в съответната местност, откъдето ще премине газопроводът, да се изчислят тарифите и въздействието върху околната среда.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *