ЕИБ отпусна 25 млн. евро на СИБанк за предприятия и общини

Европейската инвестиционна банка отпусна кредит от 25 милиона евро на СИБанк. Средствата ще бъдат използвани за кредитиране на малки и средни предприятия и общините у нас. Заместник генералният директор на ЕИБ Андреас Верикиос съобщи, че за периода 2008–2009 година ще бъдат отпуснати кредити в размер на 15 милиарда евро за малките и средните предприятия в Европа.

Тези 15 млрд. евро ще бъдат отпуснати като кредити за малките и средни предприятия чрез търговските банки в европейските страни. Средствата са част от по-голям пакет от общо 30 млрд. евро, които ЕИБ ще отпусне като кредити до 2011 година. Заместник генералният директор на банката Андреас Верикиос, обясни, че кредитът от 25 млн. евро за СИБанк има две основни цели. Първата е да подпомага малките и средни предприятия, като за това са осигурени 22 млн. евро. Останалите 3 млн. евро ще бъдат кредитна линия за общински инфраструктурни проекти, което е и втората основна цел.

Финансирането ще започне през 2009 година и то в условията на намалено кредитиране заради кризата. Парите могат да бъдат използвани за кандидатстване по проекти на ОП “Конкурентоспособност”. За общините схемата предвижда и отпускането на грантове от ЕК.

Lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *