Екип на финансовото министерство започва срещи с лидерите на партиите

Днес министър Дянков и неговият екип ще проведат срещи с лидерите на партия „Атака“ и ДПС – Волен Сидеров и Лютви Местан. Утре са срещите със съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Отново за петъчния ден са насрочени срещите и с лидера на РЗС Яне Янев и с председателя на Коалиция з България Сергей Станишев.
Пактът за финансова стабилност предвижда чрез конституцията да се поставят определени финансови ограничения, които да не могат да се надскачат. Бюджетният дефицит да не надвишава три процента, освен при тежки кризи. Предвижда се преки данъци да се променят с подкрепата на две трети от депутатите, както и държавата да може да преразпределя до 37 процента от това, което произвежда икономиката:
Сектор „Сигурност“ в България харчи около два пъти и половина от средното в ЕС, следователно там трябва да има достъп до голяма ефективност на средствата. Сектор „Отбрана“ харчи също около два пъти повече…
Ограниченията ще започнат да действат около 2013 година, но министерството има готовност да ги прилага още от догодина. Финансовият министър отхвърли варианта тежката икономическа криза да се повтори и да се окаже, че финасовите мерки ще вържат ръцете на следващи правителства:
Пактът за финансова стабилност ще заздрави точно тази теза, че не може да има изненади от едно правителство към друго.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *