Еколози настояха да се прекрати концесията на ”Юлен” над Банско

Екоактивисти призоваха правителството да прекрати концесионния договор за ски зона „Банско“, съобщи БТА. На протеста те изразиха несъгласието си с идеята да се промени законът за концесиите, така че да се узакони самоволното разширяване на договорената с държавата концесионна площ в Пирин от концесионера на ски зоната „Юлен“.
Конкретен повод за недоволството на прородозащитниците стана признанието на екоминистъра Нона Караджова, че „Юлен“ е превишил договорената с държавата концесионна площ с близо 65 хектара. Тя каза още, че прекратяване на договора с концесионера би означавало на практика затваряне на ски зоната в Банско, което е абсурдно. По думите й подобно становище имат и министрите на икономиката, на регионалното развитие и на спорта.
Това е лош сигнал както за бизнеса – че може да нарушава правилата без последствия, така и за всички българи, които се надяват след 20 години демокрация да живеят на място, където законът е еднакъв за всички. Това коментира за БТА Катерина Раковска от Международната природозащитна организация WWF.
Екоактивистите смятат, че трябва да се потърси отговорност от членове на кабинета, дори само заради идеята да се „прекрои законът, за да пасне на една частна фирма“.
Още снощи стотина еколози блокираха с протест възловото столично кръстовище на Попа в столицата. Защитниците на природата застанаха на булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Васил Левски“ и затрудниха и без това натовареното движение в центъра на града, съобщи Булфото. Наложи се намесата на органите на реда, които за десетина минути възстановиха нормалното положение на кръстовището.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *