Екоорганизации спъват реализацията на “Супер Перелик”

Коалиция от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изпратиха до медиите писмо, в което твърдят, че общинският съвет в Смолян е решил да отмени решението си за общия устройствен план на Спортно- туристически център ”Перелик. Според еколозите причината за отмяната била писмо от Европейската комисия, в което се казва, че планът е приет през 2007 г. без задължителната екологична оценка, а това е основателна причина да се започне наказателна процедура срещу България.
Пред Дарик радиопредседателят на Общинския съвет в Смолян адвокат Иван Апостолов опровергава информацията и съобщи, че към днешна дата в общината не е получавано такова писмо. От 2000 година, когато приехме градоустройственото решение на проекта, той стартира и неговата реализация и до днес не е спирала, подчерта Апостолов.
Председателят на местния парламент определи действията на екоорганизациите като “коментар” на решение на общинския съвет от месец март, с което бе намален териториалния обхват на проекта. Решението обаче увеличи строителните граници на курортните ядра Стойките, Стикъл, Солища и Гела.
Недоволството на еколозите е породено от факта, че част от ядрата на “Супер Перелик” попадат в защитената зона на Натура 2000 и за тях липсва оценка за въздействие върху околната среда.
При гласуването на промените все още спорните ядра не попадаха в защитената зона, подчерта Апостолов. След влизането на програмата общината сама предложи да бъдат изготвени допълнителни оценки и по тази причина се върнахме към стария обхват на работа, за който имаме изрядна документация и работим по набавянето на такава за новия, каза председателят на общинския съвет.
Частният инвеститор в мегапроекта Кирил Асенов също се съгласи да се намали териториалния обхват, защото иска да работи в отговор на екологичните изисквания, коментира Апостолов. Той не скри, че тези спънки ще забавят реализацията на проекта и неговото реално изпълнение няма да стартира през 2011 година , каквито бяха първоначалните планове. До момента не е застроен нито един квадратен метър от територията на спортно – туристическия център.
Мегапроектът “Супер Перелик” предвижда изграждането на съвременен зимен курорт. На площ от над 130 кв. км. ще бъдат построени хотели с 40 хиляди легла, паркинги с 8 хиляди места и над 200 км ски писти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *