ЕКОФИН одобри увеличаване на публичните разходи в ЕС

България подкрепи основните мерки на представеното от Комисията предложение за „Европейски икономически план за възстановяване на растежа и заетостта”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Решението бе взето днес на заседанието на ЕКОФИН, на което участва и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Мерките са насочени към подобряване на координацията между държавите членки във връзка с функционирането на финансовите пазари, приоритетно прилагане на Лисабонската стратегия за стимулиране на дългосрочния растеж, стриктно придържане към изискванията на Пакта за стабилност и растеж, както и мерки за своевременно реинтегриране на безработните лица.

Предложеният от Комисията документ дава възможност държавите членки да увеличат публичните разходите или да намалят данъците в рамките на 1.5% от националния БВП. Държавите членки извън Еврозоната обаче, които имат големи вътрешни и външни дисбаланси, трябва продължат да поддържат фискална политика, която да противодейства на тези дисбаланси.

На ЕКОФИН беше обсъдено и бъдещето на намалените ставки на данък добавена стойност. България подкрепя прилагането на единна стандартна ставка на ДДС като гаранция за постигане на неутралност и избягване на икономически изкривявания, свързани с прилагането на намалени ДДС ставки за определени отрасли или категории стоки и услуги.

Отчита се, че разпоредбите на директивата, регламентиращи прилагането на диференцирани ставки на ДДС нямат задължителен характер, но включването в обхвата й на нови стоки и услуги ще доведе до засилване на лобизма и допълнителния натиск на национално ниво от страна на заинтересованите бизнес среди. Прилагането на диференцирани ставки за някои групи стоки и услуги ще е предпоставка за увеличение дела на данъчните измами. В рамките на заседанието съветът на министрите не излезе с единна позиция по тази точка.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *