Експерти: „Замръкваме с едни параметри на бюджета, а се събуждаме с други“.

На пресконференция за „Бюджет 2013“ членът на Националния съвет на партията Иван Стамболов поиска премиерът Бойко Борисов да отговори на въпроса: „Дали е за премахване на плоския данък?“. Стамболов цитира думи на Борисов, че е „било трудно да се прави социална държава с плосък данък“ и попита, дали всъщност ГЕРБ не води лява политика. В доказателство на тезата си за непоследователната политика на управляващите, Иван Стамболов припомни и изказване на финансовия министър от септември месец 2009-та година, в което, по повод тогавашни идеи за премахване на плоския данък, Симеон Дянков заявява: „Тя дори не е необмислена идея или некомпетентна, тя е малоумна идея“. Иван Стамболов прогнозира, че ако бюджетът за 2013-та година бъде приет в сегашния му вид, то много скоро ще се наложи негова актуализация или ще се стигне до свръх дефицит.
 
„Замръкваме с едни параметри, а се събуждаме с други“. Така Людмила Елкова, секретар на „Движение България на гражданите“, описа действията на управляващите по бюджета за следващата година. „Няма чуждестранен инвеститор със здрав разум, който да стъпи в България при сегашната ситуация“, коментира Елкова. Тя определи като скандален и в разрез със закона начина, по който управляващите се опитват да въведат данък „десятък“ върху лихвите от депозити. По думите на Елкова в качения на сайта на парламента проектобюджет, приход от данък върху лихвите не фигурира. Людмила Елкова не изключи новият данък да се въвежда, за да могат властите, по заобиколен начин, да установят размера на спестяванията на хората. Секретарят на партията беше категорична, че кабинетът на Бойко Борисов не е провел никаква борба с контрабандата, а сме станали свидетели на „законоустановена“ и толерирана от управляващите контрабанда. В подкрепа на твърдението си Елкова посочи, че „Бюджет 2013“ предвижда почти същата събираемост от акциз върху тютюневи изделия, какъвто е бил и през 2009-та година, с тази разлика, че междувременно акцизът е увеличен с 46%. Финансистът и член на икономическия екип на партията Бисер Манолов определи „Бюджет 2013“ като нереалистичен. Според Манолов, погрешен е подходът на управляващите – първо да поемат ангажимент за повишение на пенсиите, а едва след това да търсят средства за това. Манолов разкритикува непрекъснатите промени в прогнозите на финансовото министерство за ръст на БВП. Той цитира данни, според които само в рамките на няколко месеца прогнозите са тръгнали от ръст в размер на 2,5%, свили са се до 1,9% и 1,2%, а сега вече се говорило и за нула процента. Бисер Манолов отбеляза, че от началото на мандата на управляващите нито веднъж не е била изпълнена прогнозата за чуждестранни инвестиции.
Манолов призова финансовия министър Симеон Дянков да обясни дали ако бъде приет данък върху лихвите от депозитите, той ще важи и за приходите от Държавни ценни книжа. Според Манолов, ако това не е така, то значи ще сме свидетели на скрита форма на стимулиране на собствениците на ДЦК. „Логично е да се попита дали има намерение също така да се облагат инвестициите в Държавни ценни книжа. Ако отговори отрицателно, това означава, че имаме неравнопоставеност. Ако той не обложи прихода от инвестиции в Държавни ценни книжа, става въпрос за скрито стимулиране. Тези пари, които евентуално няма да са доволни от инвестиции в депозити, тъй като се облагат с данък, отиват във финансов инструмент, който няма да бъде обложен с данък. Дали това не е някаква скрита форма на стимулиране“, задочно попита Манолов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *